BRZI TEST SA PALCEM OTKRIVA OVO O VAŠEM ZDRAVLJU: Ako možete da ga pomerite na sledeći način, pravac kod LEKARA!
Foto: Privatna arhiva Kurir

proverite

BRZI TEST SA PALCEM OTKRIVA OVO O VAŠEM ZDRAVLJU: Ako možete da ga pomerite na sledeći način, pravac kod LEKARA!

Život -

Naučnici sa Univerziteta Jejl otkrili su da uz pomoć samo jednog pokreta prsta možete da saznate da u glavoj arteriji srca postoji aneurizma, a ova studija je objavljena na portalu "American Journal of Cardiology".

ruka, palac, test
foto: Privatna arhiva Kurir

Test je krajnje jednostavan.

Potrebno je da okrenete dlanove nagore i savijete palac ka malom prstu. Ako prst dođe do središta šake, to je normalno. Međutim, ako pređe ivicu dlana, to može biti znak aneurizme aorte.

ruka, palac, test
foto: Privatna arhiva Kurir

Kako su naučnici objasnili, pokretljivost palca u ovoj meri može da ukaže na istezanje i slabljenje zgloba. A to je simptom bolesti vezivnog tkiva u celom telu, uključujući i aortu.

palac, test, ruka
foto: Privatna arhiva Kurir

Aneurizma aorte je obično asimptomatska, tako da većina pacijenata jednostavno nije svesna prisustva bolesti. Prema istraživačima, ispostavilo se da su učesnici u eksperimentu sa prstima "koji vire" često imali ovu dijagnozu.

Istraživanje je obuhvatilo podatke o zdravstvenom stanju 305 ljudi koji su imali ili čekali operacije na srcu.

Istraživači naglašavaju i da nisu svi koji mogu da urade taj pokret palcem imaju aneurizmu srca jer se ona razvija i napreduje decenijama, tako da ovaj pozitivan test nije razlog za paniku. Svako je najbolje potražiti pomoć lekara i otkloniti svaku sumnju.

Šta je aneurizma aorte?

Aneurizma označava stanje proširenja krvnog suda koje može biti lokalizovano ili difuzno. Aorta je najveća arterija u organizmu koja polazi direktno od srca. Najčešći uzrok aneurizmi aorte je ateroskleroza i to posebno silaznog dela aorte.

(Kurir.rs)

Bonus video:

04:04

U SRBIJU STIŽE HLADNI TALAS SA ALPA Nakon olujnih vetrova i grmljavine TEMPERATURA PADA ispod proseka: Evo kakvo nas vreme očekuje

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track