OVO SU ČESTI SIMPTOMI TRUDNOĆE KOJI MOGU BITI ČUDNI: Ne očekujete ih sigurno, a evo šta treba uraditi ako dođe do ovakvih PROMENA
Foto: Shutterstock

svaka trudnica je za sebe

OVO SU ČESTI SIMPTOMI TRUDNOĆE KOJI MOGU BITI ČUDNI: Ne očekujete ih sigurno, a evo šta treba uraditi ako dođe do ovakvih PROMENA

Zdravlje žena -

Simptomi trudnoće su slični kod svih žena, mada ima onih koje lakše prebrode ovaj period ali i onih koje imaju veće muke.

Gasovi i podrigivanja

Kako vaša beba raste, prostor u stomaku se smanjuje. Creva postaju pretrpana, a varenje može postati lošije, ostavljajući vam gasove i nadimanja. Osim toga, možda jedete drugačije stvari od kada ste trudne, pa i to može da utiče na varenje.

Ono što vam može pomoći jeste da jedete manje, ali češće obroke. Takođe biste trebalo da izbegavate masnu i brzu hranu, gazirane napitke i napitke sa veštačkim zaslađivačima. Brza šetnja od 20 minuta posle večere takođe može stimulisati varenje i smanjiti tegobe.

trudnica
foto: Shutterstock

Linea nigra

Zahvaljujući promeni hormona dolazi do jednog čudnog simptoma trudnoće, a to je pojava tamne linije koja se spušta niz stomak. Takođe, možete da primetite i tamne mrlje na licu, a ove promene u telu obično počinju u drugom tromesečju i imaju tendenciju da više utiču na žene tamnijeg tena.

Ova promena ne može da se spreči, ali nanošenje kreme za sunčanje pre nego što izađete napolje može da spreči pogoršavanje stanja. Promene obično nestaju u roku od nekoliko nedelja nakon porođaja, pa pokušajte da ne brinete puno o njima.

najbolje drugarice, trudnoća, trudna
foto: Profimedia

Sindrom karpalnog tunela

Otok i pritisci često mogu da dovedu do sindroma karpalnog tunela, koji uzrokuje utrnulost i peckanje oko zglobova.

Možete olakšati tegobe tako što ćete fiksirati zglobove i smanjiti pokrete, a nakon trudnoće ovaj problem trebalo bi da nestane.

Ludi snovi o trudnoći

Čudni, uznemirujući snovi su sasvim normalan deo trudnoće. Svaka buduća majka ima manji ili veći osećaj nervoze zbog budućeg deteta i predstojećeg majčinstva, a ona anksioznost, u kombinaciji sa umorom i hormonima, mogu dovesti do nemirnih noći i čudnih snova.

trudnoća
foto: Profimedia

Vaša podsvest bi mogla da vas izbezumi, ali oni su zapravo zdrav način da se nosite sa neizvesnošću koju možda imate od kako ste saznali da ćete postati majka. Ono što je važno jeste da treba da shvatite da oni ne predstavljaju ništa i da nemate razlog za brigu.

Promene na koži

Možda ćete biti iznenađeni kada primetite da odjednom imate gomilu sićušnih izraslina na koži koje se obično javljaju na mestima gde koža trlja o odeću, kao što su dekolte, pazuh ili grudi.

trudnoća, trudnički stomak
foto: Profimedia

Ovaj čudni simptom trudnoće ponekad (ali ne uvek) nestaje nakon porođaja. Ako vam smeta, konsultujte se sa lekarom koji može da ih ukloni.

(Kurir.rs/MONDO)

Bonus video:

01:37

GINEKOLOG PAVLOVIĆ JE ZASLUŽAN ZA ROĐENJE MALOG MEHMEDA! Iz GAK Narodni front ispratio bebu nastalu iz zamrznutog embriona

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track