INFEKCIJE MOGU TRAJATI GODINAMA, AKO SE NE LEČE OSTAVLJAJU TRAJNE POSLEDICE: Doktorka Kostić objašnjava sve rizike upale jajnika
Foto: Denys Prokofyev / Alamy / Alamy / Profimedia

obratite pažnju

INFEKCIJE MOGU TRAJATI GODINAMA, AKO SE NE LEČE OSTAVLJAJU TRAJNE POSLEDICE: Doktorka Kostić objašnjava sve rizike upale jajnika

Zdravlje žena -

Od upale jajnika do steriliteta, rizik od neplodnosti kod žena nakon nelečene prve upale jajnika je 15 odsto, a 55 odsto nakon tri ili više.

Žena može da ima upalu jajnika, a da nema nikakve simptome. Taj proces može da traje nedeljama, pa i mesecima, i da se za to vreme dođe do potpunog začepljenja jajovoda, koje teško oštećuje reproduktivnu funkciju. Istraživanja pokazuju da je rizik od neplodnosti kod žena nakon loše tretirane upale jajnika 15 odsto nakon prve upale, a 55 odsto nakon tri ili više upala.

stomak, bol, šake, telo, organizam
foto: Profimedia

- Infekcije mogu trajati godinama i ako se ne leče ostavljaju trajne posledice kao što su: začepljenje jajovoda, priraslice, pretvaranje jajovoda u kese ispunjene tečnošću, što za posledicu ima sterilitet, veći rizik za vanmateričnu trudnoću, hroničn bol u maloj karlici, smanjenje kvaliteta života i manju radnu sposobnost – objašnjava prim. dr Aleksandra Kostić, ginekolog – endokrinolog.

Najčešča bakterijska infekcija

Prema njenim rečima faktori rizika za nastanak upale jajnika su pre svega nezaštićeni seksualni odnosi tj. nekorišćenje kondoma, veći broj abortusa, spirala, nelečene vaginalne infekcije, a posebno infekcije izazvane gonokokom, hlamidijom, mikoplazmom i ureaplazmom, oslabljen imunitet, dugotrajno nošenje tesne odeće, nagle promene temperature, kupanje u hladnoj, prljavoj vodi, kao i upala slepog creva ili česte upale mokraćne bešike.

dr Aleksandra Kostić
foto: Printscreen/RTS

- Upala jajnika najčešće je bakterijska infekcija koja zahvata područje jajnika, jajovoda i materice, a često je udružena i sa upalom mokraćne bešike.

U normalnom stanju, kod zdravih žena, jajnici, jajovodi i materica ne sadrže patogene mikroorganizme. Upala jajnika nastaje tako što bakterije prvo nasele grlić materice, a potom se šire prema materici, jajovodima i jajnicima. Od upale jajnika najčešće oboljevaju mlade, seksualno aktivne žene, a može biti akutna i hronična.

stomak
foto: Profimedia

- Uzrok upale jajnika najčešće je kombinovana bakterijska infekcija gonokoka, hlamidije, mikoplazme ili ureaplazme. Ove bakterije prenose se polnim putem (seksualnim kontaktom), ali infekcija se može preneti i sa jednog upaljenog organa u maloj karlici (slepo crevo ili mokraćna bešika) na jajnike.

Najvažnija je blagovremena dijagnoza

Dr Kostić kaže da se dijagnostika upale postavlja ginekološkim pregledom, dobro uzetom anamnezom, laboratorijskim analizama krvi (posebno SE, Le, CRP), pregled urina, cervikalnim i vaginalnim brisevima na bakterije - posebno na gonokok, hlamidiju, mikoplazmu i ureaplazmu, UZ pregledom i laparoskopijom u težim slučajevima.

dr Aleksandra Kostić
foto: Printscreen/RTS

- Po potrebi potreban je i pregled hirurga i urologa kako bi se isključile upale slepog creva i mokraćne bešike. Lečenje se sprovodi antibioticima, analgeticima, uključuje mirovanje, zdravu ishranu i uredan način života u cilju podizanja imuniteta. U težim slučajevima potrebno je bolničko lečenje, a kod hroničnih dugotrajnih upala koje su za sobom ostavile posledice nekad je potrebno i hirurško lečenje.

Simtomi upale jajnika

* napetost, nadutost i bolovi u maloj karlici

* bol u donjem delu stomaka

* otežano mokrenje

* slabost

* povišena temperatura

* neuredna krvarenja

* bolni polni odnosi

* pojačan vaginalni sekret

* mučnina i povraćanje

* bolovi koji se pojačavaju u vreme menstruacije

(Kurir.rs/BlicŽena)

Bonus video:

01:33

OVA BOLEST DVA PUTA ČEŠĆE SE JAVLJA KOD ŽENA NEGO KOD MUŠKARACA!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track