Povrće koje je zdravije kuvano
Foto: Shutter

Većina namirnica je zdravija kad je sveža, ali postoje one koje je poželjno malo termički obraditi

Povrće koje je zdravije kuvano

Žena -
Kuvanjem paradajza, kelja i spanaća razbija se tvrda ćelijska struktura, što olakšava apsorpciju hranjivih materija
1 / 5 Foto: Shutter

Iako se sve više promoviše upotreba sirove hrane ili, s druge strane, minimalnog kuvanja namirnica kako bi se iz njih izvuklo što više nutrijenata, ponekad je slučaj zapravo obrnut, pa je namirnicu potrebno skuvati kako bi postala zdravija. Prema nutricionistima, to je zbog toga što se kuvanjem razbija tvrda ćelijska struktura, što olakšava apsorpciju hranjivih materija.Ipak, nutricionista Mel Vejkman sa Univerziteta Birmingem naglašava da treba biti pažljiv s povrćem: „Skuvajte ga, ali pazite da ga ne prekuvate, jer se na taj način gube svi nutrijenti.“

ŠpargleOvo povrće je najbolje kad je kuvano. Špargle kriju brojne hranljive materije, ali i one potencijalno kancerogene. Zato stručnjaci ističu da je najbolje skuvati ih pre konzumiranja kako bi se uništile sve štetne materije. Kad se obare, u želucu se luči manje kiseline nego kad se jedu u sirovom stanju.

KeljSirovi kelj je veoma težak za varenje. Kuvanjem ovog povrća povećava se nivo vitamina A i K i vlakana u njemu.

ParadajzKad jedete kuvani paradajz, apsorbovaćete veći nivo likopena, koji ima odlična antioksidantna svojstva i smanjuje rizik od nastanka raka.ŠargarepaGrickajući svežu šargarepu apsorbovaćemo manje od pet odsto vrednog antioksidansa - karotena, dok ćemo, s druge strane, uneti i do pet puta veću količinu istog sastojka iz kuvane šargarepe. Druga istraživanja opet pokazuju da kuvanjem ovog povrća dolazi do potpunog gubitka isto tako važnog antioksidansa - polifenola, pa postaje očigledno da će termička obrada pozitivno delovati na jedne, a negativno na druge sastojke.

PečurkeZagrevanje pečuraka, bilo da pravite sos, roštilj bilo varivo, oslobađa kalijum, koji je važan u izgradnji i održavanju zdravlja mišića. Međutim, nakon jedne termičke obrade nije poželjno ponovo ih podgrevati.

SpanaćAko spanać kratko prokuvate, lakše ćete apsorbovati kalcijum, gvožđe i magnezijum. Spanać u salati možete jesti i svež, naročito kad je mlad, ali će se tako mnogo teže apsorbovati hranljive materije. Ovo povrće, baš kao i pečurke, nije poželjno kasnije podgrevati.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track