IDEALNE BILJKE ZA TERASE I MALA DVORIŠTA: 9 cvetnica koje možete da gajite u saksiji
Foto: Profimedia, Wikipedia

IDEALNE BILJKE ZA TERASE I MALA DVORIŠTA: 9 cvetnica koje možete da gajite u saksiji

Žena -
Idealne za male bašte, terase ili dvorišta u kojem su veliki delovi betonirani: ove biljke ćete lako negovati, a dobićete neobičan i zanimljiv ukras!

Ovaj tekst preuzet je sa sajta Lisa Kada se kaže "biljka u saksiji", prva asocijacija su oleander ili brugmansija.

Ako niste znali, pored njih postoji još čitav niz poznatih lepotica. Neki su ih s pravom svrstali u neprijateljske biljke jer su zahtevne i s velikom mukom ih nateramo da procvetaju.

Međutim, čitav niz biljaka je zapanjujuće lako negovati.

Prava zvezda za Anu Kirhner­Abel, vlasnicu rasadnika s biljkama za saksije iz Duizburga, jeste australijska brugmansija (Acnistus x Iochroma): "Ona je pravi autsajder. Postoje sorte australijske brugmansije koje imaju plave cvetove. Pri tom ova cvetna biljka veoma je laka za održavanje. Tokom leta uspeva i u polusenci, a u zimskim mesecima dovoljna joj je garaža".

Lepe neznanke šlag su na torti svake uspešno uređene terase sa cvećem u saksijama, smatra stručnjak Tanja Rač: "Klasici poput oleandera i lovora formiraju konstrukciju, dopunjeni propratnim biljkama poput muškatli. Ali prave zvezde su markantne, nepoznate biljke koje smo predstavili".Ukoliko želite, možete da napravite kombinaciju neobičnih biljaka i da potpuno odustanete od klasika. Tako, na primer, možete da napravite trio od neobičnih cvetova banksije, lerodendruma i grevilee. Tri australijske lepotice koje obožavaju sunce pravi su ukras modernih terasa.Prilikom kupovine obratite pažnju prvenstveno na cvet. I ostatak godine on treba da vam bude u prvom planu, kaže Tanja Rač: "Neke vrste cvetaju samo kratko, mnoge tokom zime izgube lišće. Zimzelene vrste su možda bolji izbor".

Acerola trešnja veoma je cenjena zbog velike količine vitamina C u svojim plodovima. Robusna biljka uspeva i u saksijama. Plodovi sazrevaju tokom leta za samo nekoliko nedelja.Purpurni cvetovi australijske brugmansije (Acnistus) dugački su svega 5 cm, ali zato se pojavljuju u mnogo većem broju tokom leta sve do jeseni.

Ljubiteljima tropskih biljaka odavno je poznat mirisni frangipani (Plumeria). Posebno lepo izgledaju sorte s belo­žutim listovima.Dugocvetajuća je poligala (Polygala). Pri dovoljnoj količini svetlosti cele godine pokazuje ljubičaste cvetove i bez orezivanja ostaje kompaktnog rasta.Grevia (Grewia) je lepotica laka za negu, koja uspeva i s malo sunca. Njeni cvetovi privlače leptire, a plodovi su joj jestivi.Tako simpatični su cvetovi klerodendruma (Clerodendrum), a tako je jednostavna njegova nega! Za dovoljnu količinu vode i đubriva zahvaliće vam se raskošnim cvetovima. Ako sečete vrhove izdanaka održaćete žbun kompaktnim.Nabrana haljina: postoje razni varijeteti sleza, ali sorta "Victorian Lady" je zaista jedinstvena sa svojim punim cvetovima.Koralne cvetove australijska grevilea (Grevillea) pokazuje od proleća do jeseni, sve dok je zemlja u saksiji umereno vlažna.

Izvor: Lisa / Moja lepa baštaSa sajta Lisa pročitajte još: Najbolje saksije za baštu na krovuŠimšir uspeva u saksijiZaštitite saksijske biljke od vetraAfrička mirta: egzotična saksijska biljkaPet žutih cvetnica za saksije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja