Najnovije vesti

DA SE VIŠE NE BRUKAMO: Ove naše navike smatraju se uvredom u drugim zemljama!
Foto: Profimedia

Obratite pažnje

DA SE VIŠE NE BRUKAMO: Ove naše navike smatraju se uvredom u drugim zemljama!

Žena
U Japanu i Južnoj Koreji bakšiš smatraju uvredom. Radnici duboko veruju da su dobro plaćeni za svoj posao i dobro ga rade

Ponašanja koja su za jednu kulturu uobičajena, za neku drugu mogu biti vrlo uvredljiva. Dok radimo svakodnevne stvari na određen način, smatrajući da je to tako prirodno i normalno, ne razmišljamo koliko su nam u stvari kultura i društvo odredili kako ćemo da jedemo, da se smemo, oblačimo, pokazujemo poštovanje...

Evo primera koji pokazuju da naše uobičajene radnje nisu praksa u drugim zemljama.

BakšišU Japanu i Južnoj Koreji bakšiš smatraju uvredom. Radnici duboko veruju da su dobro plaćeni za svoj posao i dobro ga rade. Njima ne treba novčani podsticaj.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

Sedenje na zadnjem sedištu taksijaU Australiji, Novom Zelandu, i u nekim delovima Irske, Škotske i Holandije smatra se nepristojnim ako ne sednete na mesto suvozača. To je pitanje jednakosti.

Palac goreNa Bliskom istoku, u Latinskoj Americi, Zapadnoj Africi, Rusiji i Grčkoj palac gore ima isto značenje kao i nama podignut srednji prst.

Smejanje otvorenih ustaU Japanu se ovakav smeh smatra nekulturnim, nešto slično kao kad neko jede otvorenih usta ili mljacka.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

KašnjenjeAkademskih 15 minuta kašnjenja, koji su za nas koliko-toliko prihvatljivi, u nekim zemljama kao što je Nemačka, smatra se veoma bezobraznim, jer to znači da ne cenite tuđe vreme. S druge strane, Latinska Amerika, pogotovo Argentina, ima nepisano pravilo da se na večeru uvek kasni.

Jedna ruka u džepuJedna ruka u džepu se smatra se arogantnim potezom u Turskoj, kao i u Južnoj Koreji.

Korišćenje leve ruke kada raditeU Šri Lanki, Africi, Indiji i na bliskom Istoku nije se uvek koristio toalet-papir, već leva ruka. Za njih je kao šamar u lice kada vide da neko koristi levu ruku za rad.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

Otvaranje poklona odmahU u Kini i Indiji cepanje ukrasnog papira pred darivaocem i otvaranje poklona pokazatelj je gramzivosti.

Pokazivanje tabanaPokazivanje tabana - u arapskim, muslimanskim, hindu i budističkim zemljama pokazivanje tabana smatra se nepoštovanjem drugog, jer se smatra da je to najprljaviji deo našeg tela pošto dodiruje zemlju.

Ispijanje tuđeg alkoholaNepristojno je da pijete alkohol koji niste doneli na zabavu u Norveškoj. Dok je kod nas normalno da donesete flašu piva, a pijete šta vam se prohte.

Muškarac bez majiceU Južnoj Koreji muškarci nose majice čak i na plaži, ukoliko ne, smatraće vas nepristojnim.

Hrana van restorana ili kućeDok je kod nas normalno da prezalogajimo nešto na ulici, u autobusu, na radnom mestu. U Ruandi i Japani smatra se neprihvatljivim.

Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

DodirivanjeAko grlite ili dodirujete nekog u Kini, Koreji, na Tajlandu ili bliskom Istoku, možete da ga uvredite. Poštovanje tuđeg intimnog prostora varira od zemlje do zemlje.

Postavljanje određenih pitanjaNaše "kako si, šta radiš, šta ima novo" u, na primer, Holandiji smatraće se kao da zabadate nos u tuđu privatnost.

Odbijanje hraneNekad kad odemo kod nekog odbijemo posluženje iz pristojnosti ili da ne bismo namučili domaćina, a u Libanu bi se za takav potez domaćini ozbiljno naljutili.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

Uzimanje poklona bez prethodnog odbijanjaU Japanu i Kini se očekuje da nekoliko puta odbijete poklon pre nego što ga uzmete, dok se kod nas objeručke prihvata, često bez ičega zauzvrat.

Čišćenje tanjiraKada pojedete sve iz tanjira obično znači da vam se obrok veoma dopao, a domaćinu pokazujete koliko ste uživali. U Kini, Rusiji, na Filipinima i Tajlandu to znači da ste još gladni i da domaćin treba da vam donese još hrane.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

Bizlife

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...