PAZITE NA SLOVO E: 7 sastojaka u hrani koje bi trebalo izbegavati
Foto: Shutterstock

Pažljivo gledajte

PAZITE NA SLOVO E: 7 sastojaka u hrani koje bi trebalo izbegavati

Žena -
Čitanje sitnih slova na deklaraciji je neophodno jer jedino tako možemo da otkrijemo šta stvarno jedemo

Obični proizvodi pomoću brojnih veštačkih boja, konzervansa, zgušnjivača, emulgatora postaju privlačniji izgledom i ukusom. Ali, preterana konzumacija takvih proizvoda koji sadrže štetne stvari može da naškodi zdravlju, zato je čitanje sitnih slova na deklaraciji nužno jer jedino tako možemo da otkrijemo šta stvarno jedemo.

1. ZaslađivačiVeliki broj "zdravih" proizvoda koji su istaknuti kao oni bez šećera u sebi sadrže stvar za zaslađivanje aspartam, prepoznatljiv je po oznaci E 951 a sadrže ga žvakaće gume, bombone, razni dijetalni napici pa i čokolade. Uzrokuje vrtoglavicu, grčeve u stomaku i umor koji nastaju nakon previše konzumiranja proizvoda s ovim ozloglašenim sastojkom.

2. Pojačivači ukusa Brojne grickalice, gotovi začini, umaci, supe iz vrećice sadrže pojačivač ukusa mononatrijev glutaminat koji se krije iza oznake E 621. Ovaj sastojak koristi se za isticanje ukusa jelima a jako je štetan jer može da pogorša brojne ozbiljne bolesti i da uzrokuje gojaznost.

"Veštačke boje, pojačivači okusa, zaslađivači služe za primamljiv izgled i ukus hrane pri čemu zaboravljamo kako su šteti"

3. BojePrirodne boje s vremenom su skoro u potpunosti zamenila ona veštački naznačena na proizvodima oznakama od E100 pa do E 181. Nalaze se u brojnim slatkišima, keksu, a najviše u energetskim napitcima primamljivih neonskih boja, izazivaju probleme na koži, uzročnici su brojnih alergija stoga ih kada su deca u pitanju posebno treba izbegavati.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

4. KonzervansiStvari koje prvenstveno služe kako bi proizvodima produžili rok trajanja nalaze se i u svakodnevnim namirnicama kao što su mleko, suhomesnati proizvodi nalaze se pod oznakom E 285 i E 1105. Upravo iz razloga što s vremenom uzrokuju hiperaktivnost kod dece, kožne alergije proizvode s konzervansima treba smanjiti na minimum, jesti sveže namirnice i sami kuvati obroke.

5. EmulgatoriStvari koje poboljšavaju teksturu proizvoda i povezuju sastojke koji se inače prirodno ne spajaju nalaze se u brojnim kupovnim poslasticama, gotovim umacima, paštetama, zamrznutim jelima. Teško ih je izbeći ali zato konzumaciju proizvoda koji ih sadrže treba svesti na minimum.

Foto Beta/AP
Foto Beta/AP

6. AntioksidansiPod oznakom E 300 do E 340 nalaze se veštački antioksidansi, lako ih je iščitati s proizvoda a svrha im je kao dodacima ishrani. Ali, sve više se ističe kako se antioksidasni iz neobrađene hrane zdraviji postoji vrste voća i povrća koje u sebi prirodno ima antioksidanse poput zelenog lisnatog povrća, bobičastog voća.

7. ZgušnjivačiNjihova svha je naravno brojnim proizvodima stvoriti veštačku gustinu, nalaze se u kupovnim supama, namazima, kremama a kriju se iza oznake E 1404 što je modifikovani skrob, E 412 guar-guma, E 415 ksantan –guma. Konzumiranje u velikim količinama proizvoda s zgušnjivačima može uzrokovati manjak gvožđa i alergijske reakcije.

Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track