OPET STE GLADNI: Evo šta se dešava s telom sat pošto ste pojeli hamburger!
Foto: Shutterstock

Ispitivanja

OPET STE GLADNI: Evo šta se dešava s telom sat pošto ste pojeli hamburger!

Žena -
Burger ima kalorija više od 100 grama čokolade, a telo ga zbog masnoće vari više od tri dana

Sastojci iz hamburgera deluju kao kokain i javlja se potreba da ga jedete još više i češće. Iako su upravo pojeli hamburger ljudi i dalje osećaju glad, znate li zašto?

Pošto se pojede hamburger u telu dolazi do velikih promena. Na primer, burgeri imaju kalorija više od 100 grama čokolade, a telo ih zbog masnoća varenje više od tri dana. Ispitivanja su pokazala i napravljene su grafike kako telo reaguje 10 minuta pošto se pojede hamburger pa sve do 60 minuta.10 minuta - mozak žudi za kaloričnom hranomNaši mozgovi razvijali su se u vreme nestašice hrane, tako da rado bira hranu visoke kalorijske vrednosti. Klasični burger sadrži 540 kalorija, a povećava visinu šećera u krvi do abnormalne razine. Brza hrana aktivira sastav nagrađivanja u našem mozgu pa se osećamo dobro i ugodno. To je slično delovanju droge kao što su kokain i podstiče kompulsivno jedenje.

20 minuta - zavisnost od šećeraJeste li znali da hamburger ima velike količine kukuruznog šećera i natrijum? Oba sastojka su zarazna i čine da naše telo žudi za sve više takve hrane. To su, takođe, štetni sastojci koji mogu izazvati pretilost, dijabetes i bolesti srca.

30 minuta - natrijum napada teloBurgeri sadrže oko 970 miligrama natrijuma. Ovo je ogromna količina soli koja podstiče dehidraciju. Simptomi oponašaju one koji se javljaju kod gladi. Bubrezi veoma teško se bore da uklone svu so, a to otežava celu situaciju u telu. Srce radi brže kako bi krv tekla brže venama. Dolazi do visokog krvnog pritiska što može da dovede do određenih srčanih oboljenjima i moždanog udara.

40 minuta - telo želi jošDa li se ste gladni pošto pojedete ogroman hamburger? To je zato što se gubi kontrola nad šećerom u krvi i žudi se za više hrane. Kod brze i nezdrave hrane inzulin snižava visinu glukoze i prouzrokuje glad.

60 minuta - spora probavaNormalno je telu potrebno oko 24 do 72 sati da svari hranu. Međutim, da bi se hamburgeri svarili potrebno je više vremena jer su masni. Kod hamburgera to može potrajati i više od tri dana. Oko 51 dan traje varenje trans masnoće, a ovaj burger sadrži 1,5 grama. Različita istraživanja su pokazala da transmasnoće mogu biti povezane s bolestima srca, pretilosti, rakom i dijabetesom.

24sata.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track