IMATE PROBLEM SA VARENJEM: Ovu morate da jedete da se rešite svih muka sa stomakom
Foto: Shutterstock

Zdrava hrana

IMATE PROBLEM SA VARENJEM: Ovu morate da jedete da se rešite svih muka sa stomakom

Žena -
Loša ishrana, stres, manjak fizičke aktivnosti su samo neki od uzroka problema sa stomakom

Svima nam se po nekad dešava da imamo problema sa varenjem. Pitate se šta je to što ga uzrokuje? Pa, uzroci su razni. Loša ishrana, stres, manjak fizičke aktivnosti su samo neki od uzroka. U nastavku teksta saznajte koja je to hrana koja će vam pomoći da se rešite ovog problema.

1. MalinaIz grupe bobičastog voća, malina je ta koja se ističe po visokom novou vlakana koje u sebi sadrzi (100g maline = 8g vlakana).

Foto Beta
Foto Beta

2. KafaJutro započeto bez šoljice kafe, nezamislivo. Kafa je glavni izvor kofeina, moćnog stimulansa koji utiče na mišićne kontrakcije debelog creva i time podstiče bolje varenje. Budite umereni i ne preterujte u ispijanju kafe, dve do tri soljice u toku dana su preporučljive.

3. PomorandžaSvi dobro znamo da je ovo voće izvor vitamina za naš organizam. Bilo da je jedemo ili je pijemo, pored unosa vitamina u naš organizam mi unosimo i određen nivo vlakana koje pomorandža nosi u sebi i time poboljšavamo naše varenje.

Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

4. Suve šljiveOd pamtiveka je poznato da suva šljiva pomaže u rešavanju ovog problema. Jedna suva šljiva u sebi sadrži 1g vlakna, što je prilično visok nivo za tako malu voćku. Zato, ako do sada već niste, uvrstite ovu voćku u svoju ishranu.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

5. KokicePored toga što su dobre za varenje, kokice takođe pomažu i u smanjenju nivoa šećera u krvi. Naravno, ovo se odnosi na kokice pripremljene na tradicionalan način.

6. LanLan je takođe jedan od najbogatijih izvora vlakna koje nosi u sebi. Bilo da govorimo o lenaenos semenu u celosti, ili prerađevinama koje dobijamo od njega lan nam pomaže u podsticanju i poboljšavanju varenja. Pored toga što je prirodni izvor vlakana, on u sebi ima i visok nivo omega 3 masnih kiselina koje pomažu u lečenju depresije i Alchajmerove bolesti.7. Intergalni pirinačKod nas i dalje jedna od nepravedno zapostavljenih namirnica. Na 100g integralnog pirinča u vaš organizam unesete 3,5 g vlakana. Pord vlakna, stručnjaci tvrde da integralni pirinač obiluje i vitaminom B, gvožđem i masnim kiselinama.

Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

8. SpanaćKada pomenemo ovo povrće, prva asocijacija na njega nam je crtani junak Popaj. Kuvani spanać, 100 g, u sebi sadrži 4g vlakana, 150mg magnezijuma, minerale i gvožđe, svi oni pomažu u poboljšavanju varenja.

Foto Printscreen
Foto Printscreen

9. VodaDehidratacija organizma je takođe jadan od glavnih i osnovnih problema sa varenjem. Ako ste jedna od onih koje ne piju dovoljno vode u toku dana, došlo je vreme da to promenite.

Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

10. JogurtPrisustvo probiotika u jogurtu, pomaže vam u poboljšavanju varenja, potvrdile su studije istraživanja obavljene 2014. godine.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

Huffingtonpost.com

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track