30 GODINA JE SKUPLJALA HRABROST ZA OVO: Pismo muškarcu koji ju je zlostavljao kada je bila devojčica
Foto: Profimedija

Potresno

30 GODINA JE SKUPLJALA HRABROST ZA OVO: Pismo muškarcu koji ju je zlostavljao kada je bila devojčica

Žena -
Žena, koja je u djetinjstvu trpela zlostavljanje od strane očevog prijatelja, odlučila je da podeli svoju priču. Rene Baum iz Nešvila u potresnom pismu se obraća muškarcu koji ju je zlostavljao, a nada se da će svojim istupom u javnosti pomoći onima koji prolaze kroz istu borbu kao i ona

Pismo, koje su prenijeli strani mediji, donosimo u celosti.

"Sve do sada nisam mogla da nađem reči, niti hrabrost da pišem o ovome. Ali, danas jesam. Sada vidim koliko me je tih nekoliko trenutaka promenilo u životu.

Mogu se kladiti da si mislio da te se više ni ne sećam. Imala sam samo tri godine, bila sam beba. Međutim, moja prva sećanja iz detinjstva uključuju baš tebe. Sedeo si za kuhinjskim stolom sa mojim ocem dok ste igrali jednu od društvenih igara. Proveli ste tako sate i sate, a onda si u jednom trenutku obavio ruku oko mene, a ja sam to prihvatila i privila se uz tebe.

Dok sam ti sedela u krilu, a moj tata je sjedeo preko puta nas, stavio si mi ruku pod haljinu. Tvoja velika ruka trenutak je bila na mom bedru. Malo ti je trebalo da povučeš moje gaćice u stranu i počneš dirati moje sićušno telo. Od šoka sam skočila s tvog krila. Kolenima sam udarila o sto pa su se figurice za igru prosule po podu. Tata je vikao na mene, a ja sam pobegla u drugu sobu verujući da sam napravila nešto pogrešno.

To nije bio jedini put da si me dotakao. Dogodilo se to mnogo puta posle toga, ali ti to već znaš.

Ono što ne znaš jeste da sam delove svog tela zvala "golicanje" mnogo godina nakon toga. Zato što je to jedina reč kojom sam mogla da opišem šta si mi radio! Moji su mislili da sam ja "izmislila tu reč", te su je i zvanično uveli u naš rečnik pred kupanje.

Ne znaš ni da se svog detinjstva ne sećam previše, jer se moja mladenačka psiha jako trudila da zaboravi i sakrije ono što si joj učinio pa sam sa godinama izgubila i deo svojih uspomena. Kad se setim svog detinjstva, setim se kako sam bila zlostavljana.

Znam da su postojali Božići, rođendani, škola, prijatelji i ostale prekrasne stvari koje rade deca. Sigurna sam da sam radila isto što i oni - učila sam da plivam, vozila bicikla... Znam da sam radila sve normalne stvari koje su radile i ostale devojčice, ali ne mogu da se setim nijedne od njih.

Uspomene iz detinjstva nisu jedino što si mi oduzeo kad si dirao moje telo staro tri godine. Nažalost, tako si dirnuo i moj odnos s majkom.

Jednom sam joj rekla da si me dirao. Nije znala da učini, pa nije učinila ništa.

Mogla bih da ti oprostim to što si mi učinio, jer znam da je za to tvoje ponašanje kriva bolest. Međutim, ceo moj život bio je potreban da bih konačno oprostila svojoj majci. I sebe i nju sam godinama kažnjavala za ono što si TI učinio.

Sad znam da je moja majka učinila najbolje što je mogla tada u to vreme. To nikad nije bila njena krivica, već tvoja i samo tvoja.

Kriv si i za odnos mojih roditelja. Majka me je zamolila da čuvam svoju strašnu tajnu jer se bojala da bi moj otac mogao da te povredi. Tajnu smo od njega skrivale više od decenije. Ne znam šta je bilo bolnije za njega - saznanje da si izdao njegovo poverenje ili saznanje da smo mi izdale njegovo poverenje tako što mu nismo rekle.

Osim moje nevinosti, odnosa s roditeljima, uzeo si i još nešto, a to sam tek nedavno shvatila.

Kad si pre 30 godina dirao moje sićušno telo, oduzeo si i deo mene. Onaj deo koji povezuje telo sa emocionalnim i duhovnim. Bio je to deo mene koji je trebalo da bude zadužen za samopoštovanje, zdrave granice i razum.

Ceo svoj život provela sam odvojena od svog tela. Borila sam se s kilogramima jer nisam mogla da sagledam sebe. Drugi me nisu poštovali jer nisam poštovala sebe. Ceo svoj život osećala sam se oštećeno zarad nekoliko trenutaka tvog zadovoljstva.

Sigurna sam da nikada nisi ni pomišljao kako će tvoji postupci uticati na moj život.

Ipak, čak iako si mi sve ovo oduzeo, ja sam zahvalna. Dao si mi jednu od najvećih prepreka koje sam morala da pređem u životu. Naravno, volela bih da nije moralo tako da bude, ali znam da se sve događa s razlogom.

Zahvalna sam jer sam se godinama borila za svoj odnos s roditeljima - sad znam koliko on vredi. Znam kako je to kada si ceo život u ratu sa svojim telom, pa sam sada napokon shvatila i zašto. Cenim svaku pozitivnu promenu u svom životu jer sada vidim gde je došlo do sloma.

Zahvalna sam. Danas sam jaka, samostalna i nezaustavljiva, velikim delom i zbog toga što si mi učinio dok sam bila devojčica. Volim ženu u koju sam izrasla, iako su, za to što sam danas odgovorni ružni delovi moje prošlosti.

Zahvalna sam što mogu da podelim ovu priču jer znam da tamo negde ima još onih koji se bore s posledicama zlostavljanja u detinjstvu. Krivica, sram, gađenje samom sebi, samo su neke posledice seksualnog zlostavljanja.

Ako moja priča pomogne barem jednoj osobi kod oporavka, biću srećna što sam ovo podelila. Ako će od ove priče makar jedna osoba imati koristi, zahvalna sam što sam je napisala. Da, oduzeo si mi mnoge stvari, ali nisi oduzeo moj duh.

Naučila sam kako da pobedim svaki izazov i svaku prepreku. Zbog svega sam danas jača žena. Ne želim da ti nanesem zlo svojim rečima, ali želim da znaš da su tvoji postupci naneli štetu meni i mojoj porodici.

Oprostila sam ti sto puta, i nastaviću to da činim, ali nikad neću zaboraviti ono što si mi učinio. I dalje ću pričati svoju priču u nadi da će to pomoći nekom ko je prošao kroz isto što i ja ", navodi se u pismu.

(Jutarnji/EPK)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track