IZABERITE: Dobra krvna slika na planini, a lep ten na moru

Sve blagodeti odmora za vaše zdravlje

IZABERITE: Dobra krvna slika na planini, a lep ten na moru

Žena -

Pre odluke o mestu letovanja, nije loše da razmislite kako će more, planina ili banja uticati na vaš organizam

Najbolje mesto za odmor jeste ono na kojem će se vaše telo osloboditi stresa i napuniti pozitivnom energijom. Oni koji nemaju problema sa zdravljem pri izboru se mogu rukovoditi željama i debljinom novčanika, ali osobe koje boluju od hroničnih bolesti, poput astme, povišenog krvnog pritiska, reumatizma, potrebno je da se raspitaju o prednostima i manama izabranih turističkih destinacija.Grci su još davnih dana primetili lekovito dejstvo mora. Popularna metoda talasoterapija korišćena je za lečenje bolesti kao što su ekcem, artritis, astma, psorijaza i bolovi u leđima.Bogatstvo moraMore sadrži sve elemente važne za vaš život - natrijum, magnezijum, kalcijum, kalijum, silicijum, pa čak i srebro i zlato. Morska voda duboko prodire u kožu i time omogućava delovanje minerala i elemenata. Zbog svog bogatog sastava, morska voda blagotvorno deluje na kožu i pomaže kod brojnih kožnih tegoba poput dermatitisa, psorijaze i ekcema, a dokazana je i njena neprocenjiva korist kod onih koji imaju problema sa astmom, sinusitisom, bronhitisom i bolestima pluća. Zahvaljujući svom sastavu, morska voda olakšava bol, smanjuje upale i podstiče oslobađanje viška tečnosti iz organizma.Zbog toga kupanje u moru donosi olakšanje osobama koje pate od reume, artritisa, bolova u leđima i mišićima.Pažnja: Srčanim bolesnicima koji se odluče za boravak na moru preporučuje se redovno uzimanje propisane terapije, da se ne izlažu fizičkom naporu i da najtopliji deo dana provedu u hladu, uz unošenje dovoljno tečnosti. A meseci koji im najviše odgovaraju za odmor jesu jun i septembar.

Udahnite duboko

Planinski vazduh je suv i lakši za disanje, s manjom količinom ugljen-monoksida, što nas tera da dišemo punim plućima. Pored vazduha, na planinama su i sunce i vetar lekoviti. U zavisnosti od uzrasta i zdravstvenog stanja potrebno je obratiti pažnju na nadmorsku visinu i u skladu s tim izabrati najbolje mesto. Za planine do 1.000 metara nadmorske visine ne preporučuje se posebna priprema jer su oscilacije u količini kiseonika neznatne. Boravak na planinama koje su nadmorske visine od 1.000 do 1.500 metara posebno se preporučuje osobama koje imaju probleme sa srcem i kardiovaskularnim bolestima. Što se planina preko 2.000 metara nadmorske visine tiče, prva reakcija je pojava češćeg zevanja i pospanosti. Organizmu je potrebno da se adaptira na velike nadmorske visine tri do pet dana, i za to vreme se preporučuje postepeno izlaganje fizičkim aktivnostima. Ukoliko želite da ojačate imunitet, poboljšate krvnu sliku, ublažite alergijske reakcije i snizite pritisak, boravak na planini je pravi izbor za vas.Pažnja: Za osobe koje imaju problem sa srcem i kardiovaskularnim oboljenjima ne preporučuje se boravak na planinama višim od 1.000 metara nadmorske visine, dok se osobama sa astmom i respiratornim bolestima ne preporučuje boravak na planinama višim od 1.500 metara.

Za stare i mladeU BANJU SVAKOG DANA U GODINIBlagodeti banja ogledaju se u njihovim bogatim mineralnim i termomineralnim vodama, lekovitim blatom - peloidom i blagotvornim vazduhom, a mi ih imamo veliki broj. Pre nego što se odlučite za odmor u nekoj od njih pogledajte za šta se koja preporučuje. I, što je najvažnije, banje nemaju sezonu, one blagotvorno na organizam deluju tokom 365 dana u godini.

Divčibare980 m klimatski uslovi pogoduju lečenju bronhijalne astme, bronhitisa i upale plućaGočnajviši vrh 1.124 mima idealne uslove za oporavak kardiovaskularnih bolesnika i svih onih koji imaju problema sa stresomZlatibor700 - 1.500 mproblemi s radom štitne žlezde, gojaznost, astma, anemija, stresZlatar1.625 manemija, kardiovaskularne bolesti, stabilizacija arterijskog pritiska, povišene masnoće i šećer u krviTara1.000 do 1.200 mastma, hronični bronhitis, anemija, jačanje imuniteta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track