SLUŠATE LI TUĐE SAVETE? 5 pogrešnih verovanja koja mogu uništiti vezu
Foto: Profimedia

Saveti

SLUŠATE LI TUĐE SAVETE? 5 pogrešnih verovanja koja mogu uništiti vezu

Žena -

Ne postoji univerzalan recept za uspešnu vezu, ali znamo da svejedno postoji bezbroj izvora od kojih ćemo dobijati savete.

Roditelji, prijatelji, znatiželjna rodbina, čak i stranci – gotovo svi su spremni slušati o problemima u našim vezama i ponuditi svoja mišljenja. Ali koliko su zapravo dobri njihovi saveti? Većina standardnih verovanja o vezama, iako su dobronamerna, potpuno su pogrešna. Bilo da ste u potrazi za novim partnerom ili želite poboljšati trenutnu vezu, nemojte se uhvatiti u mrežu sledećih 5 pogrešnih verovanja.

Uvek morate imati visoka očekivanja od svoje veze

Kada imate visoka očekivanja bićete zadovoljni dok god vaša veza stoji čvrsto na nogama, no kada prolazite kroz teža razdoblja (razdvojenost, novi posao ili nezaposlenost) razmislite o smanjivanju svojih očekivanja.

Fokusirajte se na sebe, vaš partner će ionako uvek biti tu

Iako ste možda zauzeti različitim obavezama i ispunjavanjem različitih ciljeva, ako želite imati zdravu vezu morate joj posvetiti barem malo vremena. Mali gestovi kojima ćete pokazati partneru da vam je stalo mogu biti sasvim dovoljne – iako su malene imaju jako pozitivan efekt vašu vezu. Mali pokazatelji pažnje izazivaju zahvalnost, a ona pojačava osećaje povezanosti i zadovoljstva.

Ljubav je sve što vam treba

Bilo da ljubav definišemo kao intimnost ili kao strast, ona je jako važan deo romantične veze ali nikako nije sve. Kako bi veza potrajala potrebna je predanost, a iako ljubav može biti jako bitan faktor za uspešnu vezu potrebno je još nekoliko (bitnih stvari). Pre svega tu su trud koji ulažemo u vezu, potreba za vezom kao i dostupnost alternativa vašoj vezi. Ako vaši dugoročni ciljevi nisu usklađeni, a neko od vas može pronaći bolju opciju, sami osećaji ljubavi verovatno neće biti dovoljni. Kako bi veza bila stabilna uz ljubav je jako bitna i predanost.

Partner vas mora usrećiti

Naravno da će u zdravom odnosu partneri usrećivati jedni druge, međutim za vašu sreću nije isključivo odgovoran vaš partner. Potreba da netko ispunjava sve vaše potrebe jedna je vrsta zavisnosti, koja je često povezana s lošim veštinama suočavanja.

Ne dopustite da vas veza promeni

Kada se osoba zaljubi zapravo je zdravo da oseti promenu ili rast koji se događaju pod uticajem novog partnera. Ovaj rast važan je tako uključujemo drugu osobu u svoj život. Odupiranje (kako bi ostali potpuno nezavisni) nije idealno, međutim ne treba ni preterivati u pokušajima da se potpuno stopimo sa svojim partnerom. Kako bi postigli pravu ravnotežu potrebna je doza autonomije kao i doza intimnosti. Možemo stvoriti neke nove navike ali ne smemo postati potpuno drugačija osoba.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

(krenizdravo.rtl)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track