DIJETA DR OZA OD 2 NEDELJE: Smršaćete 7 kg, a nećete biti gladni! Probajte...
Foto: Profimedia

Spremite se za leto

DIJETA DR OZA OD 2 NEDELJE: Smršaćete 7 kg, a nećete biti gladni! Probajte...

Žena -

Doktor Mehmet Oz osmislio je dvonedeljni plan koji bi, određenim zahvatima u svakodnevnom jelovniku i pažljivijim biranjem hrane, trebalo da osigura skidanje i do sedam kila bez mnogo muke.

Njegov plan ishrane mudra je odluka koja će vam ne samo pomoći da smršate, nego će i poboljšati zdravlje.

Obiluje vlaknima i sadrži dovoljno proteina te namirnice niskog glikemijskog indeksa koje se vare sporo, a to znači da tokom te dve nedelje nećete gladovati.

Najvažnije je zasnovati prehranu na namirnicama niskoga glikemijskog indeksa i malim porcijama proteina jer to će vam pomoći da odolite ugljenim hidratima za kojima možda žudite, a koji vas debljaju i ne mogu da utole vašu glad.

Da pomisao na drukčiji režim prehrane bude još primamljiviji, obroci se mogu lako pripremiti unapred i ne morate provoditi sate i sate u kuhinji kako biste pripremili jedan obrok za svoju porodicu, a drugi, dijetalni, za sebe.

Za početak prvog dana dijete dr Oz savetuje čašu tople vode sa sokom pola limuna. To je navika koju je najbolje usvojiti što pre i zadržati i kad prestanete s dijetnim režimom prehrane jer razbuđuje metabolizam ujutro. Nakon tople limunade vreme je za doručak. Idealan doručak može biri smuti koji će vam dati dovoljno vitamina, vlakana i minerala za početak dana.Tokom dana, između obroka, pijte zeleni čaj. Pojedite 170 grama proteina na dan, a najbolje je da bude reč o piletini, ćuretini ili ribi. Možete celu porciju pojesti za ručak ili je podeliti na dva dela, pa pola pojesti za ručak, a drugu polovinu za večeru.

Foto Wikipedija
Foto Wikipedija

Smuti za doručakSastojci: 2 kašike pirinčanih proteina u prahu, 2 kašike mlevenog lana, 1/2 šoljice zamrznutih šumskih bobica, 1/2 banane, šoljica bademovog mlijeka sa ukusom vanile bez šećera.

Postupak: Sve sastojke mešajte u blenderu dok ne dobijete jednoličnu, glatku smesu.

Povrće niskoga glikemijskog indeksaArtičoka, špargla, bambus, klica pasulj, brokule, karfiol, celer, krstavac, patlidžan, sočivo, pasulj, zeleno povrće (kelj, blitva), pečurke, luk, paprika, rotkvice, tikve, paradajz, zelja, repe, mahuna, grašak šećerac, blitva ... trebalo da se uvrsti u jelovnik, napomije dr Oz.

Popis za kupovunuPožurite u prodavaonicu i kupite odmah: pirinač protein u prahu (28 kašika), 1 3/4 šoljica mlevenih lanenih semenki, 3 1/2 šoljica smeđeg pirinča, flaša maslinova ulja, sirće, zeleni čaj, morsku sol, sodu bikarbonu. A svaki nedelje kupite još: 4 limuna, 4 banane, pakovanje zamrznutih bobica, 2 pakovanja nezaslađenog bademovog mleka sa ukusom vanile, 4 avokada, 7 šoljice grčkog jogurta sa dva odsto masti, kilogram piletine, ćuretine ili ribe.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

Supa od povrćaSastojci: luk, 2 šangarepe, šolja tikve, šolja korenastog povrća, 2 stabljike celera, 1/2 šolja zelja, komad svežeg đumbira, 2 češnja belog luka, morska soPostupak: Sve stavite u posudu i ulijte vode toliko da prekrije sve sastojke pa kuhajte. Kad provri, smanjite vatru i kuvajte pokriveno oko sat vremena ili više, da dobijete puniji okus. Ohladite, procedite i spremite u veliku staklenu posudu u frižider. Povrće iz supe bacite. Dobićete oko 8 šolja supe. Lagano zagrejte i pijte od dva do tri puta na dan po šalicu.

Namirnice za supu od povrća za dve nedelje 4 velika luka4 šolje tikve2 šolje zelja8 češnjaka belog luka4 šolje korenastog povrća8 šolja zelenog povrća8 šangarepa 8 stabljika celera, đumbir u prahu, morska sol

Svake večeri kupkaLjudi koji su isprobali brzinsku dijetu d. Oza kažu da im je najdraži deo plana večernja opuštajuća kupka koja se priprema tako da se u kadu tople vode dodaju dve šolje morske soli i šolja sode bikarbone. Osim što deluje opuštajuće, ova kupka podstiče izbacivanje toksina iz organizma, tvrdi slavni doktor.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

Birajte hranu s negativnim kalorijamaIskoristite moć sezonskog povrća, a ako ste ljubitelji paradajza, stižu dobre vesti - iako plod srednje veličine ima 22 kalorije, crveni se plodovi nazivaju namirnicom s negativnim kalorijama. To znači da dok ih jedete istovremeno sagorevate više energije nego što unosite u organizam. Tu odliku imaju i celer, krastavac i peršun.

Masti lakše nestaju uz čašu vode s limunomIspijanje mlake čaše vode sa sokom jednog limuna preporučuje se ujutro na prazan želudac jer će podstaći rad probavnog sistema. Takođe, kako limun sadrži mnogo vitamina C, ovaj napitak ima i detoksikacijski učinak te omogućuje jetri da telo oslobodi nakupljenih toksina. Napitak se preporučuje iz za podizanje imuniteta.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

24sata.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track