Novo britansko istraživanje pokazuje da takozvani "zapadni" način ishrane nije dobar za dugoročno zdravlje. Osobe koje se na ovaj način hrane – pržena i slatka hrana, crveno meso i mesne prerađevine, masni mlečni proizvodi – imaju povećan rizik od ranije smrti.
Pritom, velika je verovatnoća da osobe koje dožive duboku starost, neće biti dobrog zdravlja.Istraživanje je trajalo od 1985. do 2015. i obuhvatilo je 3.800 muškaraca i 1.600 žena u Velikoj Britaniji, prosečne starosti od 51 godine.
Na kraju istraživanja 73 odsto učesnika je doživelo normalno starenje, a 4 odsto je doživelo idealno starenje: bez hroničnih bolesti i s dobrim rezultatima testova fizičkih i mentalnih mogućnosti.
Za vreme trajanja istraživanja, 13 odsto učesnika je doživelo neku vrstukardiovaskularnog problema; 3 odsto je preminulo zbog srčanih bolesti, a 7 odsto zbog drugih uzroka.
Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu The American Journal of Medicine.Učesnici koji su imali "zapadni" način ishrane ujedno su imali i najmanju verovatnoću za idealno starenje, izjavio je Taznim Akbarali, voditelj istraživanja na institutu INSERM u Monteljeu u Francuskoj.
"Pokazali smo da prihvatanje određenih navika u ishrani može da bude od velike koristi u smanjivanju rizika od nezdravog starenja. Takođe, izbegavanje zapadnog stila ishrane može da pomogne da u starosti nemate hronične bolesti i očuvate potpunu mentalnu i fizičku funkcionalnost", izjavio je Akbarali za medije.
(Aura)