Najnovije vesti

OPASNE KOMBINACIJE ZA JELO: Hamburger i pomfrit, hleb i džem - nikako ne jedite zajedno

Obratite pažnju

OPASNE KOMBINACIJE ZA JELO: Hamburger i pomfrit, hleb i džem - nikako ne jedite zajedno

Žena

Ako se praksa pogrešnog kombinovanja praktikuje kroz duži period, mogu nastati ozbiljniji zdravstveni problem.

Da li ste znali da je kombinacija nekih prehrambenih namirnica izuzetno opasna po zdravlje? Različite namirnice telo različito prihvata, neke su teže probavljive, neke lakše, stoga ih treba odvojeno konzumirati.

Naduvenost, mučnina, bol u stomaku, problemi s probavom… Sve su to tegobe koje može uzrokovati loša kombinacija namirnica. Ako se praksa pogrešnog kombinovanja praktikuje kroz duži period, mogu nastati i ozbiljniji problemi poput nesanice, umora, osipa, suve kože i lošeg zadaha.

Ovo su načešće kombinacije koje trebate izbegavati.

1. Beli hleb i pekmez

Popularan doručak, ali doručak nakon kojeg ćete ubrzo osetiti glad. Zbog tog osećaja preterivaćete ostatak dana jer niste uneli u telo dovoljne količine zdravih masti.

2. Žitarice s mlekom

Jeftino i brzo, ali oba sastojka sadrže brzo probavljive ugljenehidrate što može uzrokovatibrzi gubitak emergije. Pokušajte zameniti mleko s grčkim jogurtom i dodajte malo orašastih plodova.

Foto Thinkstock
Foto Thinkstock

3. Salata s bezmasnim dresingom

Bezmasni dresing nije dobar u kombinaciji s povrćem jer vitamini u povrću zahtevaju malo masti kako bi se apsorbirali. Uz to, bezmasni proizvodi, ili oni s niskom količinom masti uglavno sadrže puno šećera. Umesto ovakvih preliva, pokušajte svoju salatu da začinite maslinovim uljem.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

4. Ćufte i pire krompir

Ovo svakako nije dobra ideja za večeru jer će uzrokovati probleme s probavom. Ćufte će vaše telo napuniti proteinima, ali i s velikom količinom kalorija i masnoće. Pire krompir ima jako nizak nivo vlakana, a najčešći sastojak je i maslac, što ga čini jako masnim obrokom, a nedostatak vlakana koji bi procesuirali te masnoće dovodi do zatvora.

Umesto ove kombinacije pokušajte s mesnim okruglicama od ćuretine, s pireom od karfiola – isti ukus, manje masnoće, više vlakana.

Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

5. Hamburger s pomfritom

Jedno od najčešćih "zalogajčića" današnjeg čoveka, ali, zasigurno već znate, nije najzdraviji izbor. Prekuvane masnoće i konzervansi koje hamburgeri sadrže stvore substance nalik na ugljen – nije dobro za probavu, nije dobro za zdravlje. Konzumiranje ovih namirnica u kombinaciji čak dovodi do ubrzanog starenja.

Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

(alternativaljekovitogbilja)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...