IMA MALO KALORIJA I ČUVA SRCE: Za ova dva RECEPTA svet je poludeo, a i vi ćete
Foto: Profimedia

Pun proteina i čuva zdravlje

IMA MALO KALORIJA I ČUVA SRCE: Za ova dva RECEPTA svet je poludeo, a i vi ćete

Žena -

Kada jedep bakalar ne treba da brineš o kalorijama, a osiguraće mnogo proteina.

Bakalar je izvrstan izvor selena i proteina. Vrlo dobar je izvor vitamina B6 i fosfora. Nadalje, dobar je izvor omega-3 masnih kiselina, vitamina B12, kalija, vitamina D i niacina.

Čovečanstvo uživa u okusu bakalara od davnina. Osim što se konzumirao svež, tokom vremena razvijane su metode konzerviranja poput soljenja, dimljenja i sušenja, kako bi se lakše očuvao kroz duži period. Usoljeni i sušeni bakalar još je vrlo popularna namirnica u mnogim zemljama, a posebno u Norveškoj, Portugaliji i Brazilu.

Tri su vrste bakalara: atlantski bakalar (Gadus morhua), pacifički (Gadus macrocephalus) i grendlandski (Gadus ogac).

Foto Profimedia
Foto Profimedia

Nutritivne karakteristike

Bakalar je bez sumnje izvrstan niskokalorični izvor proteina, budući da u 100 g osigurava gotovo 50 odsto dnevnih potreba za ovim nutrijentom, a pritom nas ne opterećuje suvišnim kalorijama. Energetska vrijednost 100 g kuhanog bakalara iznosi približno 100 kcal, što ovu namirnicu svrstava u skupinu 'light' proizvoda. Dodatni plus bakalaru daje visok udeo aminokiseline triptofana, molekule koja igra važnu ulogu u opuštanju i spavanju.

Triptofan je aminokiselina nužna za telesnu sintezu serotonina, koji popularno nazivamo 'hormonom dobrog raspoloženja'.

Zbog povoljnog nutritivnog profila, bakalar se smatra namirnicom korisnom za prevenciju i terapiju brojnih bolesti.

Prevencija bolesti srca Osobama obolelim od ateroskleroze ili bolesti srca preporučuje se da što češće jedu ribu, posebno ribu iz hladnih severnih mora. Brojne naučne studije pokazale su da su osobe koje redovito jedu ribu izložene manjoj opasnosti od oboljevanja od bolesti srca u usporedbi s osobama koje izbegavaju ribu. Bakalar je posebno dobar saveznik u prevenciji kardiovaskularnih bolesti jer sadrži korisne omega-3 masne kiseline, a ujedno je dobar izvor vitamina B6 i B12, koji pomažu u sniženju povišene visine homocisteina.

Takođe, bakalar je dobar izvor vitamina B3, a za ovaj vitamin poznato je da deluje povoljno na povišenu visinzu holesterola u serumu.

Smatra se da je visok udeo selena, vitamina B12 i vitamina D, nutrijenata prisutnih u bakalaru, odgovoran za smanjenje učestalosti karcinoma debelog creva kod osoba koje često konzumiraju ovu namirnicu.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

Supa s bakalarom i karijemSastojci (za 4 osobe): 30 g/2 kašike maslaca ili margarina 1 kašika maslinovog ulja 1 luk sitno naseckati 2 stabljike celerasitno narezati 1 češanj belog lukazgnječiti 1 ½ kašike karija u prahu 700 ml/ 3 šalice ribljeg ili povrtnog temeljca 1 sveži ili osušeni lovorov list 350 g fileta kolje ili bakalara, oguliti kožu

2 kašike limunovog soka 4 kašike pavlake ili mekog svežeg sira 2 kašike svežeg začinskog bilja, so, biber

Priprema: U posudi rastopite maslac ili margarin i ulje, dodajte luk, celer i beli luk, pa lagano pržiti dok omekšaju, ali da ne promene boju. Staviti kari u prahu, pržiti jedan minut, dodajte supu, lovorov list, so i biber. Pustite da se kuva. Dodajte ribu, poklopite i kuvajte na laganoj vatri oko 10 minuta, sve dok riblje meso ne bude sasvim mekano.

Izmrvite ribu, dodajte papriku, pire od paradajzi, pirinač, šargarepa i limunov sok. Pustite da ponovo kuva, poklopite i kuvajte 20 minuta, sve dok pirinač ne omekša. Umešajte pavlaku ili sveži meki sir i začinsko bilje, po potrebi dodajte još soli ili bibera. Ponovo zagrijte i poslužite sa obiljem hrskavog hleba.

Krem od sušenog bakalaraSastojci (za 6 osoba): 1 suvi bakalar 1 glavica belog luka 2 čaša mleka 1 čaša maslinovog ulja 1 stručak peršina 1 kašika prezleso, biber

Priprema: Umočite bakalar dva-tri dana menjajući vodu svaki dan blago savijajući pritome ribu rukama. Kada je nabubrio kuvajte ga u čistoj vodi dok ne omekša. Ohladite ribu, ogulite joj kožu i očistite je od kostiju, veće komade iseckajte. Dodajte desetak u mleku kuhanih češnjaka belog luka, čašu mleka u kome se kuvao beli luk, maslinovo ulje, kašika prezla i stručak naseckanog peršina, te sve skupa u mikseru sameljite u grubu smesu. Posolite, pobiberite i još jednom promešate. Služite hladno s toplim ili prepečenim hlebom.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

24sata.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track