Bliži se Vaskrs, a domaćice već razmišljaju šta će se, pored prelepo ukrašenih jaja, naći na trpezi i kojim specijalitetima će oduševiti svoje goste i ukućane, piše Stil.U skladu sa tim, za vas smo pripremili tri neodoljiva recepta za slatke i slane đakonije, koje možete preuzeti u potpunosti ili vam mogu poslužiti kao odlična inspiracija!1. Uskršnje šišarkeOtopite 120 g margarina, 2 kašike šećera, 3 kašike meda i 100 g čokolade za kuvanje otopite, pa dodajte 350 g kornfleksa. Mešajte da se lepo sjedini, a po želji možete dodati i orahe, lešnike, suvo grožđe... Još toplu smesu kašikom sipajte u veće korpice za kolače, prohladite, odozgo stavite jestiva slatka jaja i ostavite u frižider da se dobro stegne. Ovaj kolač možete pripremati i za dane posta.2. Lepinjice sa kajmakomSastojci: 1 kg brašna, kašičica soli i 50 g svežeg kvasca.Priprema: U brašno dodajte nadošli kvasac i so i zamesite s pola litra mlake vode tako da testo bude srednje meko. Pustite da odstoji (najbolje je da ga premesite dva puta), a potom napravite loptice željene veličine. Premažite žumancetom i poređajte u pleh za pečenje. Zamesite tvrdo prosto testo od brašna i vode, pa oblikujte nekoliko traka, od kojih ćete preko svake lepinjice formirati krst. Ispecite i uživajte u ukusu domaćeg hleba! 3. Punjena jaja sa dva fila
Pročitajte još na portalu Stil:Mermerna jaja iz lukovine: Potpuno prirodno, ne može da ne uspe! (FOTO)24 ideje za farbanje jaja: Uspeće vam, čak i ako niste naročito vični! (VIDEO)Ukradena tradicija: Najlepši i najjednostavniji metod farbanja jaja! (FOTO)5 originalnih recepata za paste: Italijani se ponose ovim jelima! (RECEPTI)Na Vaskrs obavezno idite na pričešće: Jedina prilika u godini da ovo učinite za svoju porodicu!