PERETE KOSU SVAKI DAN? Uz ovih 10 trikova prestaće da vam se masti, al morate da joj pomognete!
Foto: Profimedia

IMA REŠENJA

PERETE KOSU SVAKI DAN? Uz ovih 10 trikova prestaće da vam se masti, al morate da joj pomognete!

Žena -

Prati kosu svaki dan, posebno kada imate velikih obaveza, ume biti vrlo zamorno. Stvari se posebno komplikuju ukoliko imate tanku dlaku, te se i kosa češće masti. Ulazi se u začaran krug: kosa sve masnija, vremena sve manje, a napor postaje sve veći.

Ipak, rešenja ima, a da to nisu obavezno skupi šamponi. Evo nekoliko trikova koji će vam olakšati higijenu kose:

1. POBOLJŠAJTE ISHRANU

Ishrana veoma utiče na čistoću kose, te je poželjno da smanjite unos masti i pržene hrane. Isto važi i za šećere, beli hleb i konzerviranu hranu. Kako biste smanjili rad znojne žlezde, konzumirajte što više voća, povrća, mlečnih proizvoda, nemasnog mesa i oraha. Rezultate ćete vrlo brzo primetiti.

2. KORISTITE ŠAMPON ZA SUVO PRANJE KOSE

Kada jednom isprobate šampon za suvo pranje kose i otkrijete njegove čari, neće vam biti lako da se vratite na staro. Ne samo da će vaša kosa biti duže čista, već će imati i odličnu jačinu i izgledaće gušće i jače. Ukoliko vam ovaj šampon nije pri ruci, dobra alternativa je bebi puder.

foto: Profimedia

3. AKSESOARI ZA KOSU

Aksesoari za kosu mogu biti veoma od pomoći u očuvanju higijene glave. Ne ustručavajte se da koristite marame, rajfove, trake za kosu i druge aksesoare koji mogu da prikriju činjenicu da ste sinoć preskočili pranje kose.

4. PRIKLADNA TEMPERATURA VODE

Suviše topla voda uništava sve zaštitne slojeve kose i kože glave, a znojne žlezde moraju da rade još napornije da se iskupe za to. Krajnji rezultat toga je masna kosa, a to je upravo ono što izbegavate. Koristite mlaku vodu za ispiranje kose.

5. PLETENICE

Poznato je da što kosu više dodirujete šakama, to je brže mastite. Stoga, ukoliko vežete kosu, nemojte je dirati više. Na primer, napravite pletenice i rešićete problem pranja, a takođe ćete izgledati moderno.

foto: Profimedia

6. OČEŠLJAJTE KOSU PRE SPAVANJA

Čak i ukoliko preumorni odlazite na spavanje, potrudite se i odvojite par minuta za detaljno raščešljavanje kose. Potom je možete vezati u labav rep i tako zaspati. Na taj način maksimalno ćete umanjiti mogućnost mastenja kose.

7. PROMENITE MESTO RAZDELJKA

Kada stalno nosite razdeljak na istom mestu, vaša kosa se navikne i gubi svoj volumen, ali i brže se masti. Stoga, s vremena na vreme promenite izgled razdeljka za svežiju, lepšu, ali i zdraviju kosu koja će izgledati i biti stvarno čista.

8. ZABORAVITE ELEGANTNE FRIZURE

Žene najčešće posežu za češljom kada je kosa prljava, ne bi li izgledala čistije. Međutim, to je greška. Češljanje će učiniti da vaša kosa izgleda blistavo i masnije. Dajte joj malo volumena i pripremite lepu neurednu frizuru.

9. REDOVNO PRANJE ČETKE ZA KOSU

Dok se češljate, četka prikuplja svu prljavštinu koju imate u kosu i zadržava je na svojoj površini. Zato je neophodno da pred svako četkanje, dobro isperete četku. Rezultati će biti vrlo brzo vidljivi.

10. PRAVILNO PRANJE I SUŠENJE KOSE

Mokru kosu bi trebalo zamotati i osušiti u staroj košulji ili pamučnoj majici. Nemojte grebati kožu glave dok perete kosu, ali dobro utrljajte šampon u teme. Ne stavljajte regenerator ili masku na koren kose, već lepo isperite šampon pre nanošenja regeneratora.

(Kurir.rs/srbijadanas/foto Profimedia)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Neka se ovog leta svi okreću za vašom frizurom: 5 koraka do bujne i lepe kose (VIDEO)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track