Sve to možete iskoristiti za fenomenalno jelo zvano “vojvođanske raznolije”!
Recept:
- 250 g kuvane govedine
- 250 g suvih kobasica
- 250 g šunke ili nekog drugog preostalog mesa
- 2 glavice crnog luka
- 1 manja glavica karfiola
- 2 kisela krastavčića
- 1 čaša pirinča
- 2 čaše kisele pavlake
- 1 šolja ulja
- 1 šoljica prezli
- so, biber
Priprema:
Isecite meso na sitnije komade – kobasice, šunku, ili bilo koje pečeno meso koje vam je ostalo. Karfiol očistite i stavite u slanu vodu koja vri, da se obari. Crni luk očistite, operite i isecite na tanka rebarca pa ga pomešajte sa mesom. Posolite i pobiberite. Ostavite da tako stoji dok ne pripremite druge sastojke za nadev koji će osvežiti meso.
Pirinač skuvajte, prelijte hladnijom vodom i ocedite. Kisele krastavčiće isecite na tanke kolutove. Karfiol, koji se već obario, ocedite i podelite po cvetovima ili isecite. Uzmite pogodnu vatrostalnu posudu, podmažite je i ređajte u nju red karfiola, red mesa sa likom, red pirinča i krastavčića, i tako činite sve dok ne utrošite sastojke. Svaki red treba da prelijete pavlakom i uljem. Po površini prelijte pavlaku i ulje pa pospite mrvice. Tako složene "raznolije" stavite u prethodno zagrejanu pećnicu i pecite oko pola. Poslužite jelo dok je još toplo.
(Kurir.rs/Opanak, Foto: Profimedia)
POGLEDAJTE BONUS VIDEO:
Poznati kuvari otkrili: Omekšajte meso pomoću ovih trikova