OMILJENA DESTINACIJA TOKOM CELE GODINE - KIPAR
Foto: Promo

OMILJENA DESTINACIJA TOKOM CELE GODINE - KIPAR

Žena -

Kipar je ostrvska država koja se nalazi u istočnom delu Sredozemnog mora, u neposrednoj blizini turske obale. Na ovom ostrvu još uvek su prisutni mnogi tragovi drevnih civilizacija – rimske, vizantijske i venecijanske. Ovo je najistočnije ostrvo u Sredozemnom moru. S obzirom na to da je Kipar tipično mediteransko ostrvo, ima i tipičnu sredozemnu klimu. Sa oko 340 sunčanih dana godišnje, ovo je najosunčanija država u ovom delu sveta. Svojom lepotom, bogatom istorijom, brojnim letovalištima i raznovrsnim plažama, Kipar svake godine privlači sve veći broj turista iz celog sveta, pružajući mogućnost sadržajnog odmora i provoda svim generacijama i što je najvažnije, tokom cele godine. Agencija "1 A Travel" već nekoliko godina ima Kipar u svojoj ponudi, i svake godine se broj putnika ka ovom prelepom ostrvu povećava.

foto: Promo

Južni deo ostrva, obuhvata nekoliko poznatih turističkih zona, koje mahom orbitiraju oko važnijih gradova - Larnaka, Limasol, Protaras, Aja Napa i Pafos.

Larnaka je jedan od najstarijih gradova na Kipru i nalazi se na jugoistočnoj obali ostrva. Ovaj grad je podignut na ostacima antičkog grada Kition, bogate luke i značajnog centra trgovine, a kasnije i feničanskog uporišta. Njihovi ostaci se danas mogu videti u obliku kiklopskih zidina od ogromnih kamenih blokova i kao kompleks mikenskih grčkih hramova iz 12. veka pre nove ere. Grad je poznat po kristalno plavom moru i lepim plažama (Mekenzi, Finikoudes i Janates). Šetajući promenadom uz obalu, neizostavno je uputiti se ka nekom od mnogobrojnih restorana i kafića. Noćni život nije toliko aktivan kao u drugim mestima na Kipru, stoga Larnaka predstavlja idealnu destinaciju za porodični odmor.

foto: Promo

Limasol je drugi po veličini grad na Kipru i nalazi se na južnom delu ostrva. U starom delu grada se nalazi i srednjevekovni zamak Lemesos koji je bio mesto kraljevskog venčanja Ričarda Lavljeg srca (kralja Engleske) i Berengarije od Navare, a danas je pretvoren u kiparski srednjevekovni muzej. Poslednjih godina, grad se proširio i sada se pruža 15 kilometara duž obale gde su izgrađeni brojni hoteli i turistički kompleksi, između kojih se nalazi lepo uređeno šetalište sa stablima eukaliptusa. Brojne taverne, diskoteke i klubovi su otvoreni tokom cele godine, a ponuda je upotpunjena i barovima uz šetalište tokom leta. Za one koji vole šoping, u Limasolu se nalazi najveći tržni centar na Kipru.

Protaras se nalazi na jugoistočnom delu Kipra. Na mestu današnjeg Protarasa nekada se nalazio stari grad Leukolla. Protaras je danas turističko mesto koje krase tirkizno more i peščane plaže od kojih je najpoznatija „Fig Tree Bay“ (u prevodu smokvin zaliv). Nekada je ovo područje bilo prekriveno vetrenjačama (neke od njih i dalje postoje), a danas je Protaras izrastao u modernu turističku destinaciju sa mnogobrojnim hotelskim kompleksima, restoranima i tavernama. Protaras je mirno mesto što ga čini idealnim za porodični odmor. Na samo 10 minuta vožnje od Protarasa nalazi se Cape Greco, zaštićeni park prirode sa jedinstvenom florom i faunom.

foto: Promo

Aja Napa se nalazi nedaleko od Protarasa. Ovo mesto je čuveno po netaknutoj prirodi, dugim peščanim plažama i toploj vodi, tako da predstavlja savršeno mesto za ljubitelje kupanja, sunčanja i sportova na vodi. Nissi Beach je plaža koja je posebno popularna među mladima zbog žurki koje se ovde organizuju tokom leta. Aja Napa je poznata i kao jedna od najatraktivnijih destinacija na svetu za ljubitelje zabave i noćnog života.

foto: PR

Pafos se nalazi se na jugozapadu ostrva, krase ga predivna priroda, kosmopolitski hoteli, istorijske znamenitosti, veliki broj sunčanih dana, kao i blaga klima koja se svrstava među najblagotvornije na Mediteranu. Pafos je bez sumnje kulturna prestonica Kipra, 600 godina bio je antička prestonica ostrva, a o njegovom arheloškom značaju dovoljno govori činjenica da se ceo grad nalazi na Uneskovoj listi svetske kulturne baštine. Ovo područje krasi preko 50 kilometara obale sa ukupno 27 plaža od kojih veći deo ima plavu zastavicu, što ovu regiju čini idealnom za uživanje na plažama, plivanje i ronjenje.

Posetite sajt agencije "1 A Travel" ili pozovite call centar 011/655-78-00 i rezervišite odmor u ovom delu Kipra, jer je odnos kvaliteta i cene, pogotovo sada - u ranom bukingu , nešto neočekivano dobro.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track