ŠTA POVEZUJE LETOVANJE NA KIPRU I PRAZNIK KOJI JE PRED NAMA: Da li će Uskrs dogodine biti isti ukoliko ovo leto provedete odmor na ovom lepom ostrvu u Mediteranu?
Foto: Promo

ŠTA POVEZUJE LETOVANJE NA KIPRU I PRAZNIK KOJI JE PRED NAMA: Da li će Uskrs dogodine biti isti ukoliko ovo leto provedete odmor na ovom lepom ostrvu u Mediteranu?

Žena -

Kada razmišlja o letovanju na Kipru , većina ljudi zamišlja kupanje na plaži ili u bazenu, na toplom suncu, do kojih dolaze obuveni u lagane japanke, sa možda nekom zanimljivom knjigom i mlekom za sunčanje u torbi za plažu. Retko ko zna da ova divna mediteranska zemlja ima u rukavu zadivljujuću kulturu, mnoštvo interesantnih mogućnosti za aktivan odmor i božanstvene predele.

foto: Promo

Osim toga, Kipar je i gastronomski raj. Hrana je veoma važan i velik deo kiparske kulture. Mirisi od kojih vam pođe voda na usta, nateraće vas da se vratite svojoj kući sa rukama punim novih, zanimljivih recepata, koje ćete lako napraviti i sami. Sledeće godine u ovo vreme, ukoliko za letnji odmor odaberete Kipar, možda ćete za Uskrs napraviti tradicionalni kolač od sira, sa suvim grožđem i susamom.

Flaouna je poluslatko, meko pecivo koje se priprema na Veliki petak i služi u nedelju, na Uskrs. Deo je, kako tradicije kod pravoslavnih Grka, tako i tradicionalne proslave Ramadana kod kiparskih Turaka. Možda postane deo tradicije i u vašoj porodici, jer ako niste bili do sada, ne možete ni da zamislite koliko je lako zavoleti Kipar i sve u vezi sa njim.

foto: Promo

Iz turističke agencije 1 A Travel https://www.1atravel.rs/) predlažu nam da posetimo ovo toplo mediteransko ostrvo, ali i da svakako isprobamo recept za njegov tradicionalni, praznični kolač. Pomoć stiže i u vidu preporuke za hotel, ali i u vidu recepta za ovu jednostavnu poslasticu.

Hotel Grand Resort 5* u mestu Limasol jeste luksuzan hotel na predivnoj peščanoj plaži, sa bazenom u raskošnoj i egzotičnoj bašti. Hotel je renoviran u 2016. i 2017. godini, a svakako najveći ponos predstavlja maločas pomenuta peščana plaža, na kojoj je besplatno korišćenje suncobrana i ležaljki. U hotelu se može izabrati neki od sledećih tipova usluge: noćenje sa doručkom, polupansion ili pun pansion. Hotel poseduje tri bazena – otvoreni, zatvoreni i dečiji, a pored toga i sportske terene za više različitih disciplina. Usluga na najvišem nivou, izuzetan jelovnik, enterijer i dizajn koji se po svemu izdvajaju, deo su utiska koji ovaj hotel ostavlja na svoje goste.

foto: Promo

Nadamo se da će takav utisak i na vas ostaviti ovaj sjajni hotel, ali i ukus flaoune, za čiji recept su se takođe pobrinuli iz turističke agencije 1 A Travel

Flaouna – tradicionalan Uskršnji kolač sa Kipra

Fil: 50g pekorino romano sira, 125g halumi sira, 40 g brašna, 5g kvasca,45g griza, 50g suvog grožđa, 2 velika jaja, 2 kašike mleka, ½ kašičice praška za pecivo, po želji malo sveže naseckane nane.

Testo: 375g brašna, ½ kašičice začina mastike, 1 kašičica začina mahleb (ukoliko niste doneli sa Kipra, možete preskočiti ili zameniti začinima koje volite), ½ kašike šećera, ½ kašičice soli, 5g kvasca, 30g putera, 225ml mleka.

Premaz: ½ kašičice sirćeta, 1-2 žumanca, 100g susama.

Priprema: Obe vrste sira izrendati, dodati brašno, kvasac, griz, nanu i grožđice, pa sve promešati. U drugu posudu lagano viljuškom izmešati jaja sa mlekom te i to dodati mešavini sira. Prekriti prozirnom folijom i ostaviti sa strane. U posudu za mešenje staviti brašno, mastiku, mahleb, a zatim dodati šećer i so na jedau stranu posude, a kvasac na drugu. Dodati omekšali maslac i sa mlakim mlekom zamesiti testo (dodavati malo po malo mleka možda vam neće biti potrebna sva količina). Na pobrašnjenoj radnoj površini doraditi testo 10-ak minuta, oblikovati loptu, vratiti ga u posudu, prekriti folijom i ostaviti da udvostruči volumen.

foto: Promo

U međuvremenu pripremiti preliv: semenke susama i sirće staviti u šerpu i naliti vodom toliko da ih prekrije sve. Staviti da zakuva, te ih procediti kroz cediljku, zatim ih staviti na čistu kuhinjsku krpu da se osuše. Testo lagano premesiti, podeliti na šest jednakih delova, svaki razviti na kocku oko 15cm široku, a zatim svaku staviti na prosušen susam i lagano pritisnuti da semenke ostanu na testu. Vratiti je na radnu površinu, semenkama ka dole.

Pripremljenom punjenju dodati prašak za pecivo, promešati i podeliti na 6 jednakih delova. Puniti flaoune, staviti smesu na sredinu kocke od testa pa lagano prstima sastaviti krajeve i pritisnuti kako bi se zalepili. Punjenje treba da ostane vidljivo, znači ne preklopiti ga testom.

Ovako formirane flaune, staviti na pleh obložen papirom za pečenje, premazati razmućenim žumancetom. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C prvih 15 minuta, smanjiti na 180°C i peći jos 15-ak minuta da lepo porumene i narastu. Pečene prohladiti na žici i poslužiti tople ili hladne uz jogurt ili mleko.

Ukoliko vas ipak, više zanima Kipar od kuvanja, ili neka druga destinacija iz ponude, saznajte više na zvaničnom sajtu agencije 1 A Travel

(Promo - tekst / Foto:Promo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track