KAD OVO ČUJU VEGETARIJANCI, NEĆE IM BITI DOBRO: Bilje vas ČUJU dok ih jedete!
Foto: Profimedia

NEVEROVATNO OTKRIĆE

KAD OVO ČUJU VEGETARIJANCI, NEĆE IM BITI DOBRO: Bilje vas ČUJU dok ih jedete!

Žena -

Ako upravo jedete ukusnu salatu ili ste možda zagrizli sočnu jabuku dok ovo čitate, iznenadit će vas da biljke oko vas ''čuju'' dok ih jedete.

foto: Profimedia

Prema studiji Biološkog naučnog centra u Misuriju vibracije koje nastaju za vreme hranjenja gusenica lišćem biljaka menjaju biljne ćelije koje proizvode više hemikalija kako bi se obranile od napadača.

Naučnici su proučavali biljku Taliju i otkrili kako je sposobna da odgovori na zvuk grickanja gusenice proizvodnjom ulja kako bi se obranila.

''Neverojatno je da biljke koje su bile izložene različitim vibracijama, uključujući one koje stvara lagani vetar ili različiti insekti, a koje dele slična akustička obiežja sa zvukom hranjenja gusjenice, nisu povećale svoju hemijsku obranu'', kaže profesor Reks Kokford iz Biološkog naučnog centra, i dodaje kako je ovo dokaz sposobnosti biljaka da razlikuju vibracije nastale za vreme hranjenja od ostalih vibracija iz okoline.

foto: Profimedia

To ne znači da biljke stvarno čuju zvukove, već da su sposobne prepoznati vibracije koje ih potencijalno ugrožavaju.

Ova informacija trebalo bi da posebno zainteresuje vegetarijance i vegane, s obzirom na to da studija ukazuje kako stvarno postoji mogućnost da biljke imaju svest i da mogu osetiti fizički bol.

foto: Profimedia

Kurir.rs/Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(VIDEO) OVAKO SE ANANAS BESKPREKORNO ČISTI: Genijalna fora uličnih prodavaca

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja