ČITAJTE U LENI: Pravilna ishrana u borbi protiv celulita!
Foto: Shutterstock

TEMA BROJA

ČITAJTE U LENI: Pravilna ishrana u borbi protiv celulita!

Žena -

Hrana je jedan od faktora koji utiče na stvaranje celulita, ali naravno nije jedini uzročnik.

- Faktor koji učestvuje u nastanku celulita su toksini i veštački aditivi iz hrane, koji smanjuju elastičnost kože i usporavaju cirkulaciju. Ako ne želimo da imamo celulit, neophodno je da iz ishrane isključimo prerađenu masnu, slanu (ili veoma slatku), začinjenu hranu, kao što su kobasice, sir, čips, keks i slatkiši. Treba izbegavati hranu koja je puna aditiva, soli ili zaslađivača, što može dovesti do preopterećenja organizma toksinima - kaže za Lenu Jovana Srejić Ferluga, dijetetičar-nutricionista.

foto: Kurir

Koja hrana se preporučuje?

- Hrana koja se preporučuje u borbi protiv celulita jeste sveža hrana bogata vitaminima, mineralima, vlaknima, antioksidansima i vodom - pogodili ste, mislim pre svega na sveže povrće i voće. Od voća se posebno preporučuje bobičasto voće (maline, kupine, jagode, borovnice, kupine), ali i banane i mango.

Hrana bogata vitaminom C odlična je jer povećava nivo kolagena u koži, što promoviše elastičnost i čvrstinu tkiva. Ostale namirnice koje ojačavaju kožu uključuju masnu ribu, piletinu, grejpfrut, paradajz, jabuke, spanać, šargarepu i avokado.

Hrana koja smanjuje zadržavanje tečnosti

Na kraju, hrana za koju je poznato da ima diuretsko dejstvo dobar je saveznik u sprečavanju pojave celulita. Diuretici smanjuju nadimanje i zadržavanje tečnosti. Zadržavanje tečnosti može ponekad pokrenuti stvaranje celulita, tako da, uz unošenje velike količine tečnosti, treba unositi i diuretsku hranu - krastavac, celer, luk i šparglu, peršun... Tečnost koja se preporučuje jesu zeleni i biljni čajevi, mlake nezaslađene limunade, miks vode i jabukovog sirćeta - preporučuje Jovana Srejić Ferluga.

foto: Shutterstock

Pravilna ishrana u borbi protiv celulita

Iskustvo

Sami sebi najviše možete pomoći

Pre svega važno je imati na umu da celulit neće nestati preko noći, kao što se preko noći nije ni pojavio. Neophodno je da budete uporni i posvećeni i rezultati neće izostati.

- Visoka sam 174 centimetara i imam 58 kilograma, moglo bi se reći da sam vitka, ali to ništa ne znači kada govorimo o celulitu. Nezdrav način života, puno posla koji uključuje sedenje od osam sati, ogromne količine kafe i brze hrane i te kako su postali vidljivi na mojim butinama i zadnjici, zato sam prošle godine u novembru odlučila da nešto promenim i leto dočekam spremna (prvi put u životu). Slatke sokove i energetska pića zamenila sam vodom, sasvim običnom negaziranom vodom. Slatkiše sam zaboravila na neko vreme (iako se sladoleda ne odričem), brzoj hrani ne prilazim, a alkohol konzumiram samo u posebnim prilikama... I da, rezultati su tu. Zdrava ishrana koja uključuje ribu, piletinu, povrće, voće, salate, smanjenu količine kafe i alkohola i te kako su vidljivi na mojoj koži. Osim što se celulit postepeno topi, moja koža nikada nije bila sjajnija. Moram priznati da pomalo i vežbam, mada ne koliko bih želela, ali trudim se da jednom do dva puta nedeljno odvojim oko sat vremena za trčanje i lagane vežbe. Drage dame, ništa vam ne može tako pomoći u borbi protiv celulita kao što vi same sebi možete... Vredi se pomučiti, ja sam leto dočekala spremna - kaže za Lenu Nataša Marijanović.

foto: Shutterstock

Kokteli s povrćem protiv celulita

Koktel s cveklom

Izmiksajte kuvanu cveklu, 30 g malina, 100 g soka od brusnice i 100 g jogurta.

Koktel s celerom i krastavcem

U blender stavite pola krastavca, pola celera, kašičicu mirođije, dodajte 100 ml jogurta i mutite dok se masa ne ujednači.

Koktel s paradajzom i šargarepom

Izmiksajte 2 paradajza, 100 ml soka od šargarepe, krišku limuna i biber. Po želji dodajte kockice leda.

Koktel sa spanaćem

U blender stavite šaku spanaća, 2 oljušćene i iseckane jabuke, krišku limuna, 100 ml jogurta, dobro izmiksajte, pa pre služenja dodajte malo đumbira.

(V.Stanimirović/N.Urošev, Foto:Shutterstock)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track