NIKAD NIJE KASNO DA NEŠTO NAUČITE: Mitovi su za priče, ne i za negu kože!
Foto: Profimedia

SAZNAJTE

NIKAD NIJE KASNO DA NEŠTO NAUČITE: Mitovi su za priče, ne i za negu kože!

Žena -

Isprobavate kremice i preparate, a često ste i sam svoj majstor, pa nedeljom smućkate masku za lice koju vam je preporučila drugarica. I nekoliko vikenda unazad radili ste isto, ali rezultati baš i nisu vidljivi. Savet koji ste oberučke prihvatili bez provere kod vrhunskih stručnjaka samo je nečija pusta želja za boljitkom. Problem je što se mnogi od njih koji su netačni velikom brzinom šire društvenim mrežama, a neki čak i s kolena na koleno.

Na izgled kože utiču ishrana, klima, oštećenja uzrokovana suncem, vetrom, zimom, sve brži tempo života... Ako ste toga svesni, ne dosipajte so na ranu! Lena vam zato predstavlja ubedljivo najgore savete o nezi kože koje ste imali prilike da čujete i pomaže da se raskrinkaju neki od čestih mitova.

foto: profimedia

Mit 1: Masno lice treba često prati Priznajte da ste dosta puta čuli da lice treba prati nekoliko puta dnevno, posebno ako je koža masna. Oni što to savetuju nisu u pravu. Pranje lica više od dva puta može veoma da isuši kožu, a to uzrokuje proizvodnju još više sebuma. Lojne žlezde će raditi kao lude i, ako budete grubo trljali kožu lica ne bi li ste se rešili suvišne masnoće, izbijanje akni biće neminovno.

Mit 2: Pasta za zube isušuje bubuljice Greška je i kad na te akne, baš kao i pola planete, stavljate pastu za zube. Zvaničnih dokaza da kaladont pomaže nema, ali je zato bezbroj onih koji idu u prilog tvrdnji da njom samo možete da iziritirate kožu, što, opet, vodi ka izbijanju novih akni.

foto: profimedia

Mit 3: Ceđenjem će bubuljice brže nestati Prazna priča je i da sami uspešno možete da iscedite bubuljice ako se na njihovom vrhu pojavila bela "glava". Upale i nastanak ožiljaka najčešći su rezultat. Radije posetite kozmetičara, ali i promenite režim ishrane. Ne napamet, već se opet obratite stručnjaku. Rašireno je, naime, mišljenje da se izbijanje bubuljica može povezati sa konzumiranjem mleka, što ne mora da bude slučaj. Mnogi koji pate od akni mogu slobodno da ga piju i jedu mlečne proizvode jer njima, zapravo, smeta nešto drugo, a ne ishrana s visokim glikemijskim indeksom. Po pravilu, to je nedostatak nekih vitamina i minerala. Kad smo već kod ishrane, savet da pijete vino jer je dobro za zdravlje nije dobrodošao kada je koža u pitanju. Kad konzumirate piće bogova, ono će svakako prijati vašim nepcima. Ali vino će, isto tako, proširiti krvne sudove i povećati protok krvi. Krajnji rezultat je crvenilo na licu. Alkohol je i idealna podloga za nastanak bora.

Mit 4: Hidratantne kreme ne pomažu, koža mi je stalno suva Ponekad hidratantne kreme i losioni ne mogu dobro da obave svoj posao jer se ne mogu probiti kroz sloj mrtvih ćelija uzrokovanih starenjem ili dejstvom sunca. Nežan piling celog tela, nakon kojeg ćete naneti hidratantni losion, trebalo bi da reši ovaj problem.

foto: Shutterstock

Mit 5: Imam 30 godina, pa više ne moram brinuti o aknama Nažalost, ni u tim godinama niste sigurni od pojave akni - svako ih može dobiti u bilo kojim godinama, zahvaljujući hormonima koji polude tokom faza života kao što su trudnoća i menopauza, kao i zbog stresa ili pogrešne ishrane.

Mit 6: Za zdravu kožu moram piti mnogo vode Po ugledu na druge, i sami, posebno ovih letnjih dana, pijete veliku količinu vode. Zadatak koji ste sebi postavili jeste da lice bude dovoljno hidrirano. Da li je tako? Hidratacija zaista jeste važna za zdravlje kože i njen lep izgled, ali ako preterate, ne samo što ćete da trčite non-stop na ono mesto gde i car ide peške već ćete iz organizma isterati sav natrijum, koji je takođe neophodan za zdrav izgled vašeg lica. Hiponatremija se lako može izbeći: žene ne bi trebalo da konzumiraju više od 2,2 litra tekućine (voda, čaj, prirodni sokovi, namirnice s visokim udelom vode), a muškarci tri litra. Videćete, koža će vam biti daleko blistavija!

Lepota se ne krije samo u bočicama Ubeđuju vas da se zdravlje kože pronalazi samo u spoljnoj primeni krema i losiona. Tačno je, mogu da pomognu, ali našu kožu najbolje leče i održavaju upotreba paradajza, grožđa, nara, zelenog čaja, pa čak i čokolade koja sadrži više od 70% kakaoa.

foto: profimedia

(Kuri.rs/ Branka Mitrović, Foto:Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track