BRZO I LAKO DO PREPLANULOG TENA BEZ SOLARIJUMA: Postoji 6 pravila kojih morate da se pridržavate, a rezultati će vas oduševiti!
Foto: Profimedia

PRAVILA ZA LEP TEN TOKOM LETA

BRZO I LAKO DO PREPLANULOG TENA BEZ SOLARIJUMA: Postoji 6 pravila kojih morate da se pridržavate, a rezultati će vas oduševiti!

Žena -

Većina žena teži da tokom leta ima preplanuo ten. Zbog toga se odlučuju da dugo borave na suncu. Mežutim, preterano sunčanje može uzrokovati prerano starenje kože i povećati rizik od raka kože.

Zato je važno da se pridržavate ovih pravila, a pri tom ćete imati preplanuli ten.

foto: Profimedia

1. Izbegavajte solarijum

Mnogi saloni lepote tvrde da kožu treba pripremiti za boravak na suncu korišćenjem solarijuma. Međutim, jedan doktor iz klinike u Londonu tvrdi da je to potpuno pogrešno. "Solarijumi proizvode ogromne količine UVA zraka, a ne UVB zrake koje proizvodi sunce i koje su manje štetne, a UVA zrake mogu povećati rizik od raka kože za 75 posto", kaže on.

2. Koristite kreme za sunčanje

Nemojte se oslanjati samo na SPF faktor koji je jedan od elemenata koji određuju učinkovitost kreme za sunčanje. Na bočici potražite i logo UVA koji će vam dati do znanja da vas ta krema štiti i od UVA zračenja. Takođe, odaberite kremu koja ima faktor SPF 30. Ako imate jako tamnu kožu, dovoljan je SPF 15. Kremu bi trebalo nanositi svaka dva sata.

foto: Profimedia

3. Pazite na vreme sunčanja

Osim izbegavanja izlaganja suncu u satima kada je ono najjače, vaša koža dođe do trenutka kada fizički više ne može proizvesti više melanina, pigmenta za tamnjenje, pa je besmisleno ceo dan ležati na plaži.

"Svako ima svoj sopstveni prekid melanina, obično nakon dva do tri sata sunčanja", tvrdi doktor.

4. Potražite hlad

Ako želite produbiti trajanje svoje preplanulosti, s vremena na vreme uzmite predah od sunca i potražite hlad. Osim toga, tako ćete smanjiti intenzitet UV zračenja, ali i rizik od opekotina.

foto: Profimedia

5. Uz nanošenje kreme u organizam unesite i vitamine

Doktori poručuju: "Ništa što nanosite na vašu kožu ne može poboljšati proizvodnju melanina, ali uzimanje dnevnog dodatka od 25 grama beta karotena može. To ne znači da trebate manje kreme za sunčanje, ali sasvim sigurno pojačava prirodnu obranu kože od UV zračenja".

6. Obratite pažnju na hranu koju jedete

Poznato je da određene namirnice povećavaju likopen, biljni pigment iz grupe karotenoida. Neka istraživanja tvrde da antioksidans koji se nalazi u paradajzu i drugim crvenim i narandžastim plodovima i povrću može povećati zaštitu od sunca za neverovatnih 33 posto. Dermatolozi takođe preporučuju zeleni čaj, ribu, ali i tamnu čokoladu u umerenim količinama.

foto: Profimedia

Kurir.rs/Cosmopolitan, Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track