RASKINULI STE VEZU I DEPRESIJA I BOL JE SVE ŠTO OSEĆATE?! Pobedite tugu i nastavite dalje JAČI I SREĆNIJI, a evo i kako
Foto: Profimedia

ništa ne traje zauvek

RASKINULI STE VEZU I DEPRESIJA I BOL JE SVE ŠTO OSEĆATE?! Pobedite tugu i nastavite dalje JAČI I SREĆNIJI, a evo i kako

Žena -

Ponekad nam je potrebno nekoliko nedelja da prebolimo, a nekada meseci, neretko i godine. Ono što nas najviše plaši nakon raskida jeste depresija i to u svom stvarnom kliničkom obliku.

Jedan od simptoma depresije je osećaj nemoći, pogotovo ako je druga osoba raskinula sa nama, jer nas to čini posebno ranjivima i izgubljenima. Taj osećaj neće zauvek da traje, ali preboleti nekoga nije tako lako kao pustiti da rana zaraste.

foto: Profimedia

"Tugovanje je različito kod svakog od nas, a ono što ja očekujem jeste da stvarno budete loše najmanje 90 dana nakon raskida", rekla je doktorka Kloi Karmičel terapeut za veze.

Tokom i nakon tog perioda depresija može da postane klinička. Možda počnete ponovo da izlazite i da se zabavljate sa nekim, a onda se desi nešto što vas podseti na "tu" osobu bilo da je to njen rođendan ili poznato osećanje koje ste imali prema toj jednoj posebnoj osobi. To može da traje godinama.

Zato je najbolje osetiti depresiju čim se ona pojavi, ali nemojte to osećanje da poistovećujete sa time da sebi dozvolite da osetite svu težinu emocija koje vas preplavljuju u tom momentu. Nemojte da dozvolite da vas to mračno osećanje savladava iz dana u dan.

foto: Profimedia

Kako biste što pre preboleli raskid ostanite svesni razloga zašto se veza završila. Svaki put kada se bivši partner pojavi u vašim mislima setite se zašto ste raskinuli i umesto da patite za njima setite se da je to bila prava odluka za to vreme.

Uklonite bivše partnere sa društvenih mreža jer kada jednom neko prestane da bude deo vašeg fizičkog života, vreme je da ga uklonite i iz digitalnog. Kada nekoga pratite na društvenim mrežama vi ulažete u osobu koja ne ulaže u vas. Poput brze hrane - posmatranje bivšeg na društvenim mrežama može da vam donese privremeno olakšanje, ali samo dublje tonete u zavisna osećanja prema njima.

foto: Profimedia

Zakažite sebi masažu, jer nakon raskida dodir je ono što će vam pružiti najbolju utehu i smanjiti vam stres. Dodir čini da se osetite željenim, vrednim, voljenim i sigurnim. Veliki procenat ljudi upravo pati za fizičkom intimnošću koju su imali sa bivšim partnerom.

U periodu posle raskida ne stidite se da potražite pomoć terapeuta. Kada vas neko ostavi to može da pokrene lavinu negativnih osećanja prema vama samima i takve rane ne možete da prebolite sami. Odličan savet je i da se posvetite nekom novom hobiju i skrenete misli sa nekoga ko vas nije vredan.

Možda će vam zvučati ako poslednja stvar koja vam treba u tom trenutku, ali izlazak na dejt može da bude veoma dobar za vaše slomljeno srce. Ukoliko mislite da ćete odmah i sigurno završiti opet tu gde ste i sa tom novom osobom, varate se. To uopšte ne mora da bude slučaj, a pored svega ovog puta bićete sigurno oprezniji.

foto: Profimedia

Kurir.rs/Super žena/Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track