ODLIČAN IZVOR PROTEINA: Patlidžan kao zamena za meso
Foto: Shutterstock

Postoji nekoliko veoma dobrih razloga

ODLIČAN IZVOR PROTEINA: Patlidžan kao zamena za meso

Žena -

Svež patlidžan u 100 grama ima samo 24 kalorije

Patlidžan je povrće koje zaista zaslužuje da bude među našim omiljenim povrćem. Ima gorkasti ukus i sunđerastu teksturu. Najpopularniji je onaj duguljasti koji možemo prepoznati po izrazito ljubičastoj boji.

Najbolje ga je konzumirati u avgustu i septembru, a veganska kuhinja ga svrstava u dobru alternativu za meso jer je odličan izvor proteina. Svež patlidžan u 100 grama ima samo 24 kalorije, dok kuvani ima 35, uz to je i bogat izvor vlakana, posebno celuloze, koja je odlična za probavu, zatim vitamina B1, K, C, A i folne kiseline.

foto: Printscreen

Ono po čemu je ovo povrće vrlo poznato je antioksidans nasunin, koji se nalazi u njegovoj kori, a koji štiti naše ćelije od uništenja, utiče na izlučivanje viška gvožđa iz organizma i utiče na prevenciju kardiovaskularnih bolesti i raka.

Patlidžan često može da ima gorkast ukus, koji baš i nije najbolji za zdravlje. Kako bi se on u potpunosti eliminisao, patlidžan se mora termički obraditi, a postoji niz načina na koji to možete uraditi: na roštilju, na pari, putem dinstanja ili prženja, odnosno pohovanja.

Ovo povrće ima niski glikemijski indeks, pa je zbog toga veoma povoljna namirnica za dijabetičare, a pomaže i u snižavanju lošeg holesterola.

Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track