REŠITE SE LOŠE NAVIKE ŠTO PRE: Grickanje noktiju  je opasnije nego što ste mislili
Foto: Shutterstock

Stručnjaci savetuju

REŠITE SE LOŠE NAVIKE ŠTO PRE: Grickanje noktiju je opasnije nego što ste mislili

Žena -

Problem Ovakvim pona{anjem u svoje telo možete uneti bakterije i gljivice koje mogu završiti u vašem krvotoku i tako uzrokovati različite infekcije

Iako se grickanje noktiju - koje najčešće uzrokuju stres, anksioznost, perfekcionizam, opsesivno-kompulsivni poremećaj ili naprosto dosada - na prvi pogled čini kao bezazlena navika, u stvarnosti ona može uzrokovati vrlo neprijatne zdravstvene probleme. Donosimo samo neke od njih!

Loša navika

Iako nokte grickate samo povremeno, to može ostaviti dugotrajne posledice na vaše zdravlje. Glavni problem predstavljaju bakterije ispod vaših noktiju. Istraživanja su pokazala da je kod osoba koje grickaju nokte pojava bakterije ešerihije koli triput učestalija nego kod onih koji to ne rade.

foto: Shutterstock

Ako ste samo jednom bili na manikiru, imali ste priliku da se uverite koliko nečistoće je skriveno ispod vaših noktiju. I to je samo ona nečistoća koja je oku vidljiva - zamislite samo šta se još tamo nalazi, a vaše oči ne vide!

Najčešće patogene čestice pronađene ispod ljudskog nokta su stafilokok, streptokok i korineformne bakterije. Ako vam ni ova informacija nije dovoljna da zauvek prestanete da grickate nokte, zamislite dermatofitne gljivice - glavne krivce za gljivično oboljenje noktiju kog ćete se teško rešiti jednom kad se zarazite.

foto: Shutterstock

Uzročnici prehlade i gripa jedva čekaju da zagrizete!

Da li ste znali da ste većinu vremena okruženi s više od 200 uzročnika prehlade? Iako lekari napominju da je mnogo veći rizik od zaraze kod osoba s oslabljenim imunitetom, važno je znati da se taj rizik višestruko smanjuje ukoliko držite ruke dalje od usne šupljine.

foto: Shutterstock

Virusi koji uzrokuju grip takođe se razmnožavaju na vašoj koži, pa često perite ruke sapunom i vodom (ili koristite sredstva za dezinfekciju ruku na bazi alkohola) i suzdržite se od grickanja noktiju.

I zubi su vam ugroženi

Grickanje noktiju takođe može oštetiti zube i desni. Dok se bavite svojom omiljenom štetnom navikom, može vam se lako dogoditi da vam puknu, istroše se ili izmrve prednji zubi, a takođe to potencijalno može dovesti do upaljenih desni i oštećenja tkiva desni.

foto: Shutterstock

Proverite kod svog stomatologa da li dentalni štitnik može da vam pomogne da prestanete da grickate nokte - ili barem smanjiti štetu koju ova navika može prouzrokovati. On vam može predložiti i neke druge tehnike koje će vam pomoći u odvikavanju.

Prsti podložniji infekcijama

Već smo utvrdili da grickanje noktiju može preneti bakterije s ruku u usta, ali ako grizete nokte do te mere da izazovete zanoktice, traumu ležišta nokta ili kožice, mogli biste da napravite još više problema.

Postoji stanje koje se naziva hronična paronihija, a to je vrsta infekcije koja se javlja kada se okolina nokta ozbiljno ošteti. To omogućava ulazak bakterija i gljivica, što može biti vrlo bolno, a još i bolnije ako se problem mora rešavati operativnim zahvatom, upozoravaju lekari.

Na kraju, grickanje noktiju može uzrokovati trajno oštećenje ukoliko odete predaleko i oštetite ploču nokta. To sprečava da nokat pravilno izraste i može dovesti do uraslih noktiju ili ružnih ožiljaka na njihovoj površini.

Kurir.rs Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja