Najnovije vesti

NAPITAK ZA DOBRO ZDRAVLJE: Kakao čuva srce,mozak i kožu
Foto: Shutterstock

Dobra navika

NAPITAK ZA DOBRO ZDRAVLJE: Kakao čuva srce,mozak i kožu

Žena

Prirodni lek Istraživanja pokazuju da se kod onih koji su pili kakao sa visokim nivoom flavonola znatno smanjio pritisak i poboljšala funkcija krvnih sudova

Kakao je poznat kao biljka koja čuva organizam od slobodnih radikala, smanjuje stres i depresiju, štiti od bolesti srca i krvnih sudova, kao i od mnogih vrsta kancera. Odličan je izvor gvožđa! Osim toga, kakao reguliše nivo šećera i holesterola, podstiče bolje pamćenje i pospešuje koncentraciju. Zatim, smanjuje opasnost od srčanog i moždanog udara, usporava proces starenja, omekšava kožu, snažan je afrodizijak i antioksidans.


Naučnici tvrde da redovno konzumiranje kakaoa bistri mozak. Flavonoidi u ovom napitku ubrzavaju cirkulaciju i dopremanje kiseonika do mozga, a to sprečava demenciju. Takođe, naučnici su svrstali kakao u takozvanu superhranu i tvrde da ima tri puta jače dejstvo na zdravlje organizma od zelenog i crnog čaja.


Istraživanja pokazuju da se kod ispitanika koji su pili kakao sa visokim nivoom flavonola znatno smanjio krvni pritisak i za 47 odsto poboljšala funkcija krvnih sudova.


Holandski i nemački naučnici su u tromesečnom istraživanju dokazali da je koža žena koje su svakodnevno konzumirale šolju vrućeg kakaoa postala nežnija i manje osetljiva na delovanje sunca. Dokazali su i ono što su znali još Asteci. Kakao podstiče mozak na stvaranje endorfina, što dovodi do opuštanja, otklanjanja stresa i bola. On stimuliše i lučenje dopamina i serotonina, koji podižu nivo raspoloženja, zbog čega ljudi skloni depresiji jedu ogromne količine čokolade.


U svakom slučaju, kakao je izvor mentalnog zdravlja i dobrog raspoloženja, a za razliku od sintetičkih lekova, nema neželjenih dejstava.

 

 

Kurir.rs

Foto_Shutterstock

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...