NE MORA UVEK DA BUDE DOBRO: Evo kako preživeti prvu godinu braka!
Foto: Shutterstock

STRUČNJACI TVRDE

NE MORA UVEK DA BUDE DOBRO: Evo kako preživeti prvu godinu braka!

Žena -

Tolerancija U braku su ulozi veći nego pre i više se očekuje od oboje. Partnerov manji nedostatak poprima veći značaj kada razmišljate da se s tim morate nositi do kraja života

Prva godina braka mnogima je najteža, a na probleme u njoj nisu potpuno imuni ni parovi koji su godinama zajedno i imaju decu. Mladi parovi su obično predugo zaokupljeni planiranjem dana venčanja, a premalo razmišljaju o onome što sledi. Kod mnogih se javlja i osećaj da je zabava završena i da sad moraju da počnu da žive kao odrasli.

Seksolozi daju nekoliko saveta koji mogu pomoći da brak zaista bude srećan od samog početka.

Priznajte da vam nije lako

Ako kažete: „Hej, ovo je pomalo čudno, zar ne?“, na lagan i razigran način možete ukloniti pritisak koji je nastao i započeti razgovor.

Zaboravite na etikete

Neki vole činjenicu da su sada „gospodin“ i „gospođa“, dok se drugi osećaju kao da im je otet njihov identitet. Ne odbacujte partnera jer vam se ne sviđaju stereotipi supruga i suprug.

Ne zaboravite da se zabavljate

I dalje ste isti ljudi iako ste sada u braku. Ponašajte se tako. Radite ono što vas oboje čini srećnima, a ne ono što mislite da se od vas sada očekuje.

foto: Shutterstock

Pošteno podelite poslove

Neki parovi lako dele svakodnevne poslove nakon što počnu zajedno da žive. Jedan vadi suđe i stavlja prljavo u mašinu, drugi baca smeće, jedan namešta krevet, drugi vodi psa u šetnju. Ako se to nije i vama dogodilo prirodno i jedan od vas radi mnogo više od drugog, rešite to odmah. Oboje morate osetiti da ovaj drugi odrađuje svoj deo posla.

Ne brinite ako ređe imate odnose

Svi znaju da seks navodno postaje dosadan u braku i to će vas mučiti, ali to ne treba da bude tako. Popričajte o tome šta se u seksu promenilo i šta još možete da uradite da bude još bolji.

Družite se s parovima

To je još jedan presudan faktor - što više prijatelja imate koji su u srećnom braku, to ćete verovatno i vi biti. Ne samo da imate primere zdravih brakova da ih proučavate izbliza već imate i ljude kojima možete da se obratite za savet kad vam zatreba.

Usponi i padovi su normalni

Ponekad ćete obožavati svog partnera i nedostajaće vam kada ode po mleko. Drugi put će vas izluđivati nedeljama. Tako funkcioniše veza. Nije uvek dobro, ali ne bi ni trebalo da bude. Usponi i padovi su normalni - ali trajni pad nije.

Procenite kad vam treba bračni terapeut

Pokažite da brak shvatate ozbiljno i da želite da potraje. Dobar terapeut izolovaće pravi problem i pomoći vam da poradite na njemu, podučavajući vas dobrim komunikacijskim veštinama.

foto: Profimedia

(Kurir.rs / Foto:Shutterstock)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja