Najnovije vesti

SAVET ZA RODITELJE: Evo kako da obučete bebu kad je napolju minus, a o ovom detalju morate da dobro PAZITE
Foto: Shutterstock

najbolje je odenuti je slojevito

SAVET ZA RODITELJE: Evo kako da obučete bebu kad je napolju minus, a o ovom detalju morate da dobro PAZITE

Žena

Neophodno Kada temperatura napolju padne ispod nule, kapica, šal i rukavice su obavezni. Obavezno ponesite i ćebence ukoliko je beba u kolicima

Hladnije vreme ne bi trebalo da bude razlog da vašu bebicu ne izvedete u šetnju.

Međutim, roditelji su često u nedoumici kako da dete obuku, a briga o tome da li mu je hladno ili je previše utopljeno uvek je prisutna. Ipak, kao i tokom letnjih vrućina, smernica za oblačenje mališana trebalo bi da bude vaš lični osećaj.

Što je beba manja, treba je više čuvati

Ako je beba mlađa od šest meseci, treba joj više zaštite. Kada je hladno, mnogo je bolje obući joj nekoliko slojeva odeće, koji će i manje sputavati bebu, od dva teška i debela odevna predmeta. Dodatno će mališanu biti toplije ako je jedan od tih slojeva vuneni.

Izuzetno su praktična odelca punjena perjem, poput skafandera. Bebi svakako treba staviti kapu, čak i ako je napolju samo prohladno, jer će joj ona pomoći da zadrži telesnu toplotu.

Šal ne sme da otežava disanje

Kada je temperatura napolju ispod nule, kapa bi trebalo da pokriva bebine uši, rukice treba zaštititi rukavicama, stopala čarapicama i čizmicama, a na vrat im obavezno staviti šal. Ako duva jak vetar ili je izrazito hladno, šal možete omotati oko usta, ali pritom dobro pazite da bebi ne pokrijete nos i tako joj otežate disanje.

Ako pada sneg ili kiša, na kolica stavite zaštitni krov koji će dete zaštititi od padavina, a osim što štiti od vlage, on dobro zadržava i toplotu.

foto: Shutterstock

Kako znati da je detetu hladno

Dodirom bebinih ruku, bedara ili zadnjeg dela vrata lako ćete ustanoviti da li joj je prijatno. Ako su ti delovi tela hladni ili je dete nemirno, verovatno jeste, pa ga treba bolje obući ili pokriti ćebetom.

Ako je koža topla i oznojena, ili je kosica vlažna, beba ubrzano diše ili je nemirna, verovatno je pretoplo obučena, pa je s nje potrebno skinuti neki sloj odeće. Ako su rukice i nogice hladne na dodir, telo prijatno toplo i suvo, ali beba i dalje plače, proverite da li je gladna, žedna ili umorna.

Toplotu bebe nije moguće ustanoviti samo po njenim rukicama ili nogicama, jer su one većinom hladnije od ostatka tela, budući da beba još nema potpuno razvijenu cirkulaciju.

Zato neka vam na umu uvek bude sledeće: čak ni dobro utopljeno dete ne bi trebalo predugo da boravi na otvorenom kada je napolju minus!

foto: Profimedia

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...