BOSANSKE TOPLE LEPINJE SU NEŠTO NAJUKUSNIJE ŠTO ĆETE PROBATI! Evo kako da ih napravite po originalnom receptu!
Foto: Profimedia

PRIJATNO!

BOSANSKE TOPLE LEPINJE SU NEŠTO NAJUKUSNIJE ŠTO ĆETE PROBATI! Evo kako da ih napravite po originalnom receptu!

Žena -

Miris toplog hleba, naročito u hladnim danima, malo koji kuhinjski miris može da nadmaši. Lepinja ima bezbroj vrsta i prave se na najrazličitije načine. Možda vam se dopadnu baš napravljene po ovom receptu.

Sastojci:

  • oko 500 gr brašna (najbolje meko tip 400)
  • 2 kašičice soli
  • 150ml mleka
  • 150 ml vode
  • 1 supena kašika suvog kvasca
  • 5 kašika jogurta
foto: Profimedia

Priprema:

Zagrejati mleko tek toliko da bude mlako i staviti kvasac 10 min da nadođe. U duboki sud staviti brašno, zatim so i mleko sa nadošlim kvascem. Dodati jogurt i sve zamesiti sa vodom.Testo mora da bude žiđe, znači ne gusto kao za kiflice ali ne i žitko kao za uštipke. Nešto između. Ostaviti pokriveno da se smesa udvostruči. Kašikom vaditi testo veličine pesnice, dobro ga natrljati brašnom i oklagijom raziviti u krug. Debljina testa je kao debljina prsta. Premazati vodom.

Za to vreme rernu i pleh ugrejati na maksimum. Ubacivati lepinje da se peku, dovoljno je nekoliko minuta - dok vi razvučete drugu prva je već gotova. Pečene pokriti krpom.

Za pripremu lepinja najvažnije je da rerna bude dobro zagrejana. Lepinjama je potrebna jaka vatra da narastu i budu pečene, a da u isto vreme ostanu mekane. Ukoliko nameravate da lepinje pečeete za doručak, može te ih umesiti i uveče pre spavanja.

foto: Profimedia

Kurir.rs/Vijesti/Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track