Najnovije vesti

SRBI 3 DANA PRIMAJU GOSTE NA SLAVU! Ako ne uradite jednu stvar posle Svetog Nikole, činite veliki GREH!
Foto: Nebojša Mandić

Običaji i verovanja

SRBI 3 DANA PRIMAJU GOSTE NA SLAVU! Ako ne uradite jednu stvar posle Svetog Nikole, činite veliki GREH!

Žena

Ako i dan nakon slave imate goste valjalo bi da se pomolite Bogu i upalite sveću. Jedna od glavnih odlika pravoslavlja je svakako krsna slava, a tri osnovne stvari koje pripremamo za taj dan su sveća, žito i slavski kolač.

Postoji mnogo običaja vezanih za način spremanja slave, ali ono što često čujemo je polemika među ljudima šta se nakon slave radi sa svećom i slavskim žitom. Jedni tvrde da se i drugi dan slave pali sveća, a gosti se žitom služe sve dok se ne pojede.

Drugi zastupaju mišljenje da se nakon slave služi samo žito, ali se ne pali sveća, dok treći smatraju da su žito i sveća "rezervisani" isključivo za dan sveca kog obeležavamo. Sveća i njena svetlost simbolizuju svetlost Hristove nauke. Sveća gori celog dana na dan slave, a kada želimo da je ugasimo to činimo sa slavskim vinom, a prethodno se prekrstimo.

Ipak, prema propovedanjima sveštenika, slavska sveća, koja je uglavnom dosta velika i ne dogori na sam dan slave, kada se ugasi stavlja se pred ikonu ili na neko drugo mesto u kući. Običaj je da tu stoji do sledeće godine, a pali se prilikom zajedničkih porodičnih molitvi.

Ako i dan nakon slave imate goste valjalo bi da se pomolite Bogu i upalite sveću. Slavsko žito se kuva i prinosi u slavu Božiju, u čast svetitelja koji se slavi, za zdravlje i napredak doma i njegovih ukućana, ali prvenstveno za pokoj duša svih predaka u tom domu. Vernici treba da znaju da se žito služi za duše upokojenih predaka.

Pšenično zrno u hrišćanstvu je simbol večnog života, smrti i vaskrsenja, kada se seje ono umire i klija, ali iz njega se rađa novi život koji donosi stostruki rod. Žito se služi gostima i ukućanima dok se ne pojede, jer je greh da se baci.

foto: Pritnscreen

Kurir.rs/Alo

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...