REŠENJA ZA MALE KUHINJSKE PROBLEME: Ovako će vam kuvanje biti lakše i LEPŠE!
Foto: Shutterstock

Isprobajte

REŠENJA ZA MALE KUHINJSKE PROBLEME: Ovako će vam kuvanje biti lakše i LEPŠE!

Žena -

Donosimo vam trikove koje svaki dobar kulinar mora da zna

Ako već godinama kuvate, verovatno ste već čuli mnogo dobrih kulinarskih saveta i pronašli način kako da sebi olakšate proces pripreme hrane.

Ali nikad nije naodmet čuti još neki savet i primeniti ga, a ovi koje vam danas donosimo biće vam, sigurni smo, i te kako korisni.

Održite začinske biljke svežim

Osušeni začini nisu isto što i sveži. Da bi začinske biljke bile sveže, tretirajte ih kao sečeno cveće. Potkrešite stabljike, zaronite ih u centimetar do dva vode koju ste sipali u čašu, ovlaš pokrijte plastičnom folijom i stavite u frižider (izuzetak je bosiljak - mora da bude na sobnoj temperaturi, ali nikako blizu izvora toplote). Menjajte vodu na dan-dva.

Sprečite lepljenje testenine

Važno je da posuda u kojoj kuvate bude dovoljno velika da se testenina kuva u dosta slane vode. Važno je i da je ne prekuvate, zato se držite predviđenog vremena kuvanja naznačenog na pakovanju. Posle kuvanja nemojte je ispirati, a kašičicu ulja (po mogućnosti maslinovog) dodajte tek kad je skuvana.

foto: Shutterstock

Da li je vino pokvareno

Ako je miris vina kiselkast ili vuče na buđ, ono više nije dobro. Ako vino (belo ili crno) potamni, takođe više nije preporučljivo za upotrebu.

foto: Shutterstock

Sprečite plakanje dok sečete luk

Luk nadražuje oči jer se sečenjem oštećuju ćelije biljke, pri čemu dolazi do hemijske reakcije koja stvara kisele gasove. Oštri nož manje će oštetiti ćelije, pa ćete manje plakati. Luk pre seckanja možete malo da smrznete u zamrzivaču ili da blizu sebe stavite upaljenu sveću, kažu da i taj trik pomaže.

foto: Shutterstock

Možete li soda bikarbona da zameni prašak za pecivo

Ne i da. Oba proizvoda pomoći će da se hrana koju pečete podigne. Iako prašak za pecivo sadrži i sodu bikarbonu, to su ipak dva potpuno različita proizvoda. Soda može da bude gorka, osim ako je u kombinaciji s kiselim sastojkom. Dakle, prašak za pecivo može zameniti sodu bikarbonu, iako može promeniti ukus proizvoda, dok soda bikarbona ne može da zameni prašak za pecivo.

foto: Shutterstock

Kurir/Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track