Najnovije vesti

CVEĆE JE IDEALAN POKLON ZA 8. MART ALI PAZITE ŠTA POKLANJATE! Neka imaju POGREŠNA značenja a simbol GERBERA je MISTERIJA
Foto: Profimedia

Naučite bonton cveća

CVEĆE JE IDEALAN POKLON ZA 8. MART ALI PAZITE ŠTA POKLANJATE! Neka imaju POGREŠNA značenja a simbol GERBERA je MISTERIJA

Žena

Bliži se Osmi mart, Dan žena i ne bi bilo odmet da se muževi, sinovi, braća pripreme i organizuju na vreme kako bi iznenadili na pravi način svoje supruge, majke i sestre.

Ako izaberete cveće, sigurno nećete pogrešiti. To je uvek idealan poklon za ovu priliku. 

Ali svaki cvet ima svoju priču, svoju simboliku koja će preneti vašu poruku voljenoj osobi. Na taj način cveću, koje je veoma čest poklon, možete dati poseban značaj ako se vodite ovim posebnim “jezikom cveća” koji vuče korene još iz viktorijanske tradicije.

Naučite bonton cveća i nikada nećete pogrešiti sa poklonom voljenoj osobi!

Ruža

Ova prelepa i jedinstvena “kraljica cveća” predstavlja najčešće uzgajana baš zato što je omiljeni izbor za najrazličitije prilike. Ona uvek šalje otvorenu i jasnu poruku, a to je ljubav.

Međutim, da li ste znali da prema ustaljenom verovanju ruže nose posebno značenje u zavisnosti od njihove boje:

Crvena – označava strast, Bela – predstavlja simbol za nevinost i čistotu, Žuta – iskazuje ljubomoru, Roze – simboliše radost i nežnost.

I uvela ruža ima svoje značenje! Ukoliko vam neko pokloni uvelu ružu to znači da više ne želi da vas vidi. Malo kome bi ovakav osmomartovski poklon i u šali "prošao"!

foto: Shutterstock

Buket gerbera i ruža  

Kombinacija ovog cveća bila je popularna tokom viktorijanskog perioda. Isto je i danas! Ukoliko dobijete ovakav buket budite ponosni, jer neko želi da vam poruči da ste graciozni i neodoljivi! Takođe, simboliše i tajnu ljubav ili prošnju.

foto: Profimedia

Orhideja

Egzotični cvet izuzetne lepote, naročito popularan i zastupjen poslednjih godina na tržištu će sigurno oduševiti svaku damu. Veruje se da orhideje simbolišu delikatnu lepotu, ljubav, divljenje i prefinjenost, tako da ćete ovim izborom sigurno pokazati svojoj dami koliko je cenite. U Drevnoj Kini su ih smatrali simbolom plodnosti.

foto: Profimedia

Lala

Osmi mart je odlično vreme za poklanjanje lala koje simbolišu predstojeće proleće, sunce i radost. Takođe se veruje da označavaju slavu i savršenu ljubav. Danas su dostupne u najrazličitijim varijetetima koji se razlikuju po bojama, gustini i obliku latica.

foto: profimedia

Karanfil

Ovaj interesantni cvet ponovo dobija na popularnosti, kako zbog svog jedinstvenog izgleda, tako i zbog simbolike koju nosi. Veruje se da iskazuje požudu i strast. Nekada su se ovim neobičnim cvetovima pripisivale i magijske moći. Zbog toga su supružnici poklanjali jedno drugom karanfile koji su bili čuvari njihove ljubavi i ključ radosti u braku.

foto: profimedia

Ljubičica  

Ovaj prepoznatljivi cvet ima dugu tradiciju u našoj kulturi i predstavlja jednu od najčešće poklanjanih biljaka. Nekada se smatralo da plave ljubičice iskazuju vernost, dok bele simbolišu skromnost. U našem narodu su devojke poklanjale momcima ljubičice kako bi ih uvek voleli.

foto: Profimedia

Ljiljan

Cvet koji je prepoznatljiv po svom intenzivnom mirisu i lepoti je čest poklon na venčanjima, jer simboliše čistotu i nevinost, ljubav i savršenu vezu. U Staroj Grčkoj je ovaj cvet bio posvećen Heri, zaštitnici braka i potomstva, dok je u hrišanstvu on bio simbol Bogorodice.

foto: Profimedia

Božur Božur je raskošan cvet interesantnog izgleda koji od davnina krasi vrtove, a danas čini nezaobilazan deo mnogih aranžmana i izuzetno je prisutan na tržištu sa svojom novostečenom popularnosti. Simbolika božura dolazi sa istoka gde se smatra da predstavlja simbol lepote i romantike, srećnog braka, kao i časti i bogatstva.

U našem narodu su se ovom cvetu pripisivala magična svojstva, pa su ga devojke koristile da osvoje srce mladića koga su žarko želele, a verovalo se i da čuva od uroka, pa se kačio na kolevku novorođenčeta za odbijanje negativne energije.

foto: Profimedia

Kurir.rs/Dnevno

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...