Najnovije vesti

EVO KOLIKO KORONA ŽIVI NA PLASTICI I KARTONU: Virus se može preneti i preko kapljica
Foto: Shutterstock

vAŽNA STUDIJA: OBAVEZNA DEZINFEKCIJA SVIH PREDMETA

EVO KOLIKO KORONA ŽIVI NA PLASTICI I KARTONU: Virus se može preneti i preko kapljica

Žena

Zabrinjavajuće Utvrđeno je da koronavirus može preživeti na plastičnim i čeličnim površinama i do tri dana, dok u česticama u vazduhu može živeti oko tri sata, kaže nova studija koju su finansirali američki nacionalni instituti za zdravlje

Studija je otkrila da je stabilnost virusa Sars-CoV-2, koji izaziva bolest kovid-19, „slična onoj kod Sars-CoV-1 u eksperimentalnim uslovima“. Rezultati ovog laboratorijskog testiranja omogućili su naučnicima da utvrde koliko dugo se novi koronavirus zadržava na površinama oko nas, a koliko dugo preživljava u vazduhu, iako naučnici ističu da je potrebno još istraživanja kako bi to bilo definitivno utvrđeno.

Ovo su najvažniji zaključci do kojih je došla studija:

1. Koronavirus uspeva da preživi 72 sata na nerđajućem čeliku i plastici 2. Čak četiri sata se zadržava na bakru, dok 24 sata živi na kartonu 3. U aerosolima, česticama i kapljicama u vazduhu ostaje aktivan i do tri sata.

Studija ukazuje da je prenošenje virusa Sars-CoV-2 moguće putem vazduha i određenih materijala, a ovi načini prenošenja povezuju se sa širenjem virusa u bolničkom okruženju, u kojem može doći do „superširenja“, prilikom čega jedan oboleli može zaraziti desetine ili stotine ljudi, tvrde naučnici.

Naučnici i dalje proučavaju

foto: Shutterstock

Druga studija koja je objavljena prošlog meseca u jednom naučnom časopisu otkrila je da ljudski koronavirusi, kao što je onaj koji izaziva SARS, mogu preživeti na predmetima koji nas okružuju - metalnim, staklenim i plastičnim - čak devet dana ako površine od ovih materijala nisu dezinfikovane. Ovo otkriće je od velikog značaja za dalja istraživanja, jer je SARS najbliži poznati „rođak“ novog koronavirusa.

- Kao što je već poznato, virus se može preneti preko kapljica i sićušnih delova tečnosti. Kad one izađu iz inficirane osobe, prelaze određenu udaljenost pre nego što nađu mesto na kojem se zaustavljaju. U tim situacijama, u zdravstvenim ustanovama veoma je važno da osoblje preduzme dodatne mere opreza, kao što je nošenje maski - kaže doktorka Marija van Kerkov, epidemiolog iz Svetske zdravstvene organizacije.

KAKO OBAVITI DEZINFEKCIJU

Iz američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti kažu da se novi koronavirus prenosi uglavnom vazdušnim putem, preko čestica koje u vazduh dospevaju kašljanjem i kijanjem.

- Moguće je da se osoba zarazi dodirivanjem površine ili predmeta koji na sebi ima virus ako nakon toga dotakne usne, nos ili oči, ali ovo nije glavni način na koji se virus širi - piše na stranici Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Prema savetima koje su oni istakli, treba redovno dezinfikovati površine i predmete koje često dodirujete, kao što su stolovi, radne površine u kuhinji, prekidači za svetlo, kvake i ručke fioka i ormara.

Najbolje je čistiti sapunom i vodom i dezinfikovati rastvorom sa određenom količinom izbeljivača ili alkohola ili dezinfekcionim sredstvima koja imaju visok procenat alkohola.

(Kurir.rs / Foto:Shutterstock)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...