LICE MI JE KRVARILO, BILO JE PUNO BUBULJICA I CISTA! Počela je da pije pilule za kontracepciju i deživela je HOROR!
Foto: Profimedia

patila OD PRVOG DANA

LICE MI JE KRVARILO, BILO JE PUNO BUBULJICA I CISTA! Počela je da pije pilule za kontracepciju i deživela je HOROR!

Žena -

Mina Štajn, 20-godišnjakinja iz Frankfurta, bori se s aknama poslednje dve godine, nakon što su pilule za kontracepciju potaknule projene na njenoj koži.

foto: Profimedia

Kao tinejdžerka imala je'čistu' kožu. Kada je 2018. godine počela da pije pilule za kontracepciju, akne nisu bile navedene kao moguća nuspojava, ali od tada se i to promenilo. Mina je akne počela da dobija čim ih je počela piti. U početku je to bilo nekoliko malih bubuljica, ali već nekoliko meseci kasnije patila je od bolnih cista, oteklina na licu.

- Nisam znala da su akne moguća posledica kontracepcijskih pilula, jer nikad nisu spomenute u uputstvima o leku. A počele su mi se javljati odmah. U početku su to bile sitne crvene kvržice ispod kože na obrazima i nekoliko bubuljica na čelu.Tada su bubuljice postale bolnije i lice bi mi nabreklo. Razvila sam ciste i rozaceju. Čak četiri puta promenila sam tablete za kontracepciju, ali bubuljice nisu nestale, a stanje se samo pogoršalo - priča mlada žena.

foto: Profimedia

Dodaje kako je to jako uticalo na njeno samopouzdanje, jer se više nije volela da gleda svoje fotografije, pa ni da ljudima gleda u oči.

- Mnogo sam plakala. Nikad pre nisam imao problema s kožom pa sam se osećala izgubljeno. U to su vreme neki moji prijatelji bili u inostranstvu i brinula sam što će reći kad se vrate i kad me vide. Nikad pre toga nisam se osećala tako bespomoćno - ispričala je.

Kod nje su se razvile cistične akne, što je vrlo ozbiljan problem jer se akne formiraju duboko ispod kože. To može biti posledica nakupljanja bakterija, ulja i ćelija suve kože koje su začepile pore. Češće se javljaju kod masne kože, kod tinejdžera, žena i starijih odraslih osoba s hormonalnom poremećajem. Stvari će se najčešće poboljšati s vremenom, ali tvrdokorne bubuljice neće nestati same od sebe.

foto: Profimedia

kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja