Ne postoji osoba koja ne voli ledene kocke, zato isprobajte ovu izmenjenu verziju gde je kora napravljena od maka i belanaca, a kremasti fil od žumanaca. Uživajte u predivnom ukusu.
Sastojci:
Za koru:
- 7 belanaca - 60 g šećera - 2 vanilin šećera - 150 g maka - 50 g gustina - 2 kašičice praška za pecivo - 200 ml mleka
Za fil:
- 7 žumanaca- 90 g šećera - 100 g gustina - 1 l mleka - 250 g maslaca - 50 g šećera u prahu
Završni sloj:
- 500 ml slatke pavlake - 1 šlag
Za ukrašavanje:
- 50 g čokolade za kuvanjePriprema: Za koru: Umutite belanca u šne (ne skroz čvrst). Dodajte postepeno šećer i vanilin šećer i neprestano mutite da se šećer u potpunosti rastopi. U posudu sa makom dodajte gustin, malo promešajte, zatim prašak za pecivo i oprezno promešajte da dobijete ujednačeno sivu smesu. Smesu sa makom postepeno dodajte u šne i promeašajte špatulom. Nauljite i pospite brašnom tepsiju veličine 38×25 cm. Sipajte dobijenu smesu i pecite u zagrejanoj rerni na 18 stepeni 20 minuta. Kada se kora malo ohladi (nakon nekih 10 minuta) prelijte sa mlekom sobne temperature. Ostavite da se skroz ohladi.
Za fil: U žumanca dodajte šećer i mutite dok se ne otopi. Zatim dodajte gustin i promešajte. Sipajte 10 kašika mleka i sve dobro promešajte da se dobije glatka smesa bez grudvica. Presotalo mleko stavite da se kuva, kada proključa sklonite sa vatre i onda dodajte smesu od žumanaca. Vratite na šporet na tihu vatru i kuvajte neprestano mešajući oko 1-2 minuta da se fil zgusne. Ostavite da se ohladi uz povremeno mešanje da se ne stvori korica. Maslac sobne temperature umutite. Dodajte šećer u prahu, pa opet umutite. U ohlađeni fil dodajte maslac sa šećerom u prahu i opet umutite. Fil ravnomerno nanesite na koru i poravnajte. Kolač stavite u frižider dok pravite završni sloj.
Završni sloj: Slatku pavlaku kratko mutite, zatim dodajte šlag fix i onda umutite dok ne dobijete čvrstu smesu. Pripremljeni šlag sipajte preko fila, poravnajte i stavite u frižider na minimalno 4 sata ili preko noći da se dobro ohladi.
Kurir.rs/recepttura/M.M.