AKO JEDETE OVU NAMIRNICU NIKAD NEĆETE IMATI STRUK! Dr Solaković otkrio šta žene treba da izbace iz JELOVNIKA da imaju TOP LINIJU
Foto: Printscreen, Shuterrstock

savet zdravlja vredan

AKO JEDETE OVU NAMIRNICU NIKAD NEĆETE IMATI STRUK! Dr Solaković otkrio šta žene treba da izbace iz JELOVNIKA da imaju TOP LINIJU

Žena -

Doktor Emir Solaković, koji je postao poznat i cenjen u celom regionu zbog svojih saveta o zdravom načinu života, u sad je na društvenoj mreži Fejsbuk, gde je veoma aktivan, otkrio da krompir i to beli nije dobar za vitku liniju.

- Sirov krompir je bez dileme zdrav jer je bogat vitaminima i mineralima. Na žalost sadrži i škrob koji čovjek ne može provariti. U stvari mi nemamo enzime koji imaju svinje. Da bi se krompir provario moramo ga skuhati i tako postaje probavljiv, istovremeno se razgrađuje njegov škrob, povisuje mu se glikemijski indeks (GI). Kad se oguli i skuha njegov GI je oko 70. Prerada krompira (npr.pire) podiže GI do 80. Prženi krompir i čips imaju GI 95 i ne mogu se jesti bez rizika od gojaznosti, jer se ulje koje se koristi za prženje može taložiti u masne naslage. S druge strane, kad se skuha u kori, GI krompira može biti 65 (premda je to još uvijek visoko).

Beli krompir može imati GI čak 95 jer sadrži vrlo malo vlakana i on je vrlo loš za struk i treba ga po svaku cenu izbegavati. Ako baš moraš da jedeš krompir, radi to retko i uvek prvo pojedi vlaknima bogato povrće vrlo niskog GI - napisao je čuveni doktor.

Bonus video:

01:24

KLINAC BEZ PROBLEMA OBARA STARIJE OD SEBE! Prirodan talenat za sumo rvanje (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track