ŽELITE CVEĆE, ALI NEMATE VREMENA DA MU SE POSVETITE? Ukrasite baštu i terasu kao iz BAJKE uz ove biljke koje su otporne na sve!
Foto: Profimedia

prelepe

ŽELITE CVEĆE, ALI NEMATE VREMENA DA MU SE POSVETITE? Ukrasite baštu i terasu kao iz BAJKE uz ove biljke koje su otporne na sve!

Žena -

S početkom proleća mnogi požele da ukrase baštu ili terasu, a ukoliko nemate vremena za njihovo održavanje brzo će vam se osušiti.

Međutim, postoje vrste cveća koje će od vaše bašte napraviti mirisnu i šarenu oazu, a ne zahtevaju skoro uopšte pažnju.

1.Muškatla

Muškatla (žerabak/điran) deo je porodice Geranicae (geranija) i potiče iz Južne Afrike. Ne zahteva previše vode i cvetaće cele godine ako je na vrlo osunčanom i prozračnom mestu.

muškatle
foto: Youtube Printscreen

2. Vinka

Vinka pripada porodici Apocynacae i potiče s Madagaskara. Cvetovi mogu da budu beli, ružičasti, ljubičasti, crveni ili boje breskve. Ima dugo razdoblje cvetanja, od proleća do kasne jeseni. Voli jako i direktno sunce i nije joj potrebno puno vode.

3. Kosmos

Cvet kosmos deo je porodice Asteracae (glavočika). Cvetovi mogu da budu raznih boja (beli, crveni, ljubičasti, narandžasti ili roze). Cveta od juna do oktobra i dobro podnosi vrućinu i nedostatak vlage. Naročito voli osunčana mesta, ali uspeva i delimično u senci.

4. Neven

Neven takođe pripada porodici Asteracae. Cvetovi su u nijansama žute i narandžaste, i cveta od leta do sredine jeseni. Zahteva umereno zalivanje i sunčano ili senovito mesto.

Cveće
foto: Profimedia

5. Božur

Božur je deo porodice Paeonicae. Cveta u maju i junu, a cvetovi traju oko 5 nedelja. Zahteva duboko tlo i dosta prostora pa najbolje uspeva na suncu ili u delimičnoj senci.

Cveće
foto: Profimedia

6. Petunija

Petunija je deo porodice Solanaceae (pomoćnica) i potiče iz Južne Amerike. Cvetovi mogu da budu raznih boja (šareni, ljubičasti, ružičasti, crveni, beli). Uspeva i u zatvorenom, i u gredicama i u saksiji, na direktnom suncu ili polusenci, zaštićena od vetra. Dobro je zalivati je svaki dan.

Cveće
foto: Profimedia

7. Dan-noć

Dan-noć pripada porodici Violaceae (ljubičica). Cveta od marta do juna, najčešće u višebojnim cvetovima. Zahteva barem malo svetla, i dobro podnosi hladnoću. Treba je redovno zalivati, ali ne u prekomernim količinama jer previše vlage može uništiti koren.

8. Hortenzija

Hortenzija cveta od ranog proleća do kasne jeseni. Cvetovi mogu da budu beli, crveni, plavi, roze i ljubičasti. Voli redovno zalivanje i zahteva puno vode. Najbolje je posaditi je na mestima do kojih sunce dopire tek na zalasku.

Cveće
foto: Profimedia

Kurir.rs/I.B.

Bonus video:

03:48

DA LI BISTE VI ZNALI OVO DA REŠITE? Pitanja opšte kulture takmičarima u Mozaiku zadala muke!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track