BRINITE O SVOM ZDRAVLJU NA VREME: Unošenje minerala je važno za pravilan rad ŠTITNE ŽLEZDE! Evo kojih 5 treba da unosite SVAKI DAN
Foto: Profimedia

savet

BRINITE O SVOM ZDRAVLJU NA VREME: Unošenje minerala je važno za pravilan rad ŠTITNE ŽLEZDE! Evo kojih 5 treba da unosite SVAKI DAN

Žena -

Opšte je poznato da se najvažniji vitamini i minerali za organizam nalaze u voću i povrću.Međutim, minerale ne sadrže samo povrće i voće, več i druge važne namernice kao što su žitarice, jaja, alge i drugo morsko povrće.

Unošenje dovoljnih količina minerala je povezano ss količinom energije koju imamo, a koja nam pomaže da funkcionišemo i da budemo aktivni. Leti se posebno preporučuje harana sa većom količinom minerala jer se oni gube znojenjem. Zbog toga je dobro da znate kojih pet najvažnijih minerala treba da unosite svaki dan.

Gvožđe

Organizmu je gvođe preko potrebno jer preko njega se prenosi kiseonik kroz ogranizam. Kada ne unosite dovoljne količine gvođa, umorni ste i slabi, a taj osećaj vam može preći u naviku ako ne povećate unos ovako važnog minerala. Vitamin C poboljšava apsorpciju gvođa u organizmu, pa bi bilo dobro da jedete namirnice koje sadrže oba nutritijenta, a tu spadaju brokoli, spanać i ostalo lisnato zeleno povrće.

zdrava hrana, hrana
foto: Profimedia

Kalcijum

Istraživanja su pokazala da unošenje dovoljnih količina kalcijuma u detinjstvu pomaže da se do 18. godine postigne maksimum koštane mase, što smanjuje mogućnost za razvoj osteoporoze tokom kasnijeg života. Kalcijum je važan za rast i razvoj kostiju, a naročito je važan za decu. On se može naći u mlečnim proizvodima, ali i u biljkama poput spanaća.

Magnezijum

Magnezijum je, isto kao i kalcijum, bitan za zdravlje kostiju, ali i za energiju. Ukoliko ne unosite dovoljne količine magnezijuma u organizam, verovatno ćete osećati preveliki zamor. Istraživanja su pokazala da magnezijum doprinosi boljem snu, a omogućava nam da tokom dana imamo dovoljno energije. Osim toga, istraživanje je pokazalo i da magnezijum olakšava simptome predmenstrualnog perioda. Njega ćete pronaći u semenkama bundeve, kikirikiju, bademima, orasima, ali i biljkama poput spanaća, brokolija, graška i slično.

zdrava hrana, hrana
foto: Profimedia

Cink

Cink je veoma važan za razvoj kognitivnih funkcija i bolje pamćenje, a takođe pomaže telu da proizvodi važan hormon štitne žlezde poznat tako T3. Njega ćete pronaći u pasulju, orašastim plodovima, integralnim žitaricama, kao i morskim plodovima.

Kalijum

Pomaže u regulisanju krvnog pritiska, zbog čega je izuzetno važan kad je u pitanju zdravlje srca, a takođe igra važnu ulogu u funkcionisanju živčanog sastava. Banane su izvrstan izvor kalijuma, a zeleno povrće, slatki krompor i losos ga takođe sadrže.

zdrava hrana, hrana
foto: Profimedia

Kurir.ts/A.A./zadovoljna.hr

Bonus video:

00:55

Ova biljka je toliko zahtevna da je zovu BEBA U INKUBATORU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track