DEZODORANS I ANTIPERSPIRANT NISU SINONIMI: Stručnjak govori o razlikama i PRAVILNOJ upotrebi! Ceo život ste ih loše koristili!
Foto: Profimedia

SAVET

DEZODORANS I ANTIPERSPIRANT NISU SINONIMI: Stručnjak govori o razlikama i PRAVILNOJ upotrebi! Ceo život ste ih loše koristili!

Žena -

Ako želite da zaustavite znojenje i izbegnete vlažnost ispod pazuha, trebalo bi da koristite antiperspirant. Ali ako se ne znojite preterano, a želite da neutrališete neprijatan miris, dezodorans je pravi izbor za vas.

Antiperspiranti i dezodoransi imaju različitu svrhu. Naime, antiperspiranti mogu da smanje kolčinu znoja, dok dezodoransi samo pomažu u uklanjanju telesnog mirisa povezanog sa znojenjem.

Što je antiperspirant?

U antiperspirant se nalazi aluminijum hlorid i drugi spojevi aluminijuma, koji blokiraju otvaranje znojnih žlijezda, odnosno znojnih kanala.

Miris, Dezodorans, Pazuh
foto: Profimedia

- Antiperspirant je idealan za one koji žele da smanje vlažnost ili se znoje više nego obično - kaže Kiran Mian, dermatološkinja iz Njujorka. Znojenje je način na koji naše telo reguliše temperaturu. Kako vlaga isparava sa kože, tako hladi telo. Iako je normalno i zdravo da se znojite kad vežbate ili kad vam je vruće, postoji određeni broj ljudi koji imaju hiperhidrozu. Oni se znoje više nego većina ljudi. Osobama s ovim stanjem antiperspiranti bez recepta ili na recept mogu pomoći u kontroli znojenja.

Antiperspirant treba nanositi uveče pre spavanja kako bi blokirao znojne kanale i trajao oko 24 sata.

Što je dezodorans?

Dezodorans ne zaustavlja znojenje kao što to radi antiperspirant, ali kontroliše miris koji dolazi uz znojenje.

- Znoj zapravo nema miris. Miris tela dolazi od kombinacije znoja i bakterija koje ga razgrađuju - kaže Mian. Dezodoransi su obično na bazi alkohola te deluju stvaranjem kiselog sloja na koži, što smanjuje količinu bakterija koje dovode do nešriajtnih mirisa.

- Oni koji nemaju problema sa previše znojenja, ali žele smanjiti neprijatne mirise, trebali bi koristiti dezodorans - kaže Mian.

Dezodorans bi trebali nanositi ujutro na čistu i suvu kožu, a potrajaće oko 24 sata.

dezodorans
foto: Profimedia

Kako odabrati između antiperspiranta i dezodoransa?

Ako želite da kontrolišete znojenje i izbegnete vlažnost ispod pazuha, trebalo bi da koristite antiperspirant. Ali ako se ne znojite preterano, a želite da smanjite neprijatne mirise, dezodorans je pravi izbor za vas. Naravno, ako koristite antiperspirant za regulaciju znojenja, smanjićete i telesni miris - imajte na umu da je miris nusprodukt znoja i bakterija.

I antiperspiranti i dezodoransi se smatraju sigurnim proizvodima - iako antiperspiranti mogu imati negativne posledice za ljude koji imaju bolest bubrega, zbog aluminijuma. Za one koji nemaju bubrežne bolesti, antiperspiranti ne predstavljaju zdravstveni rizik, objašnjava Mian.

Pokušajte da kombinjete antiperspirant i dezodorans

Ako imate problema i s nepriajtnim mirisom i znojenjem, na tržištu postoje proizvodi koji imaju i dezodorans i antiperspirant. Na većini kombinovanih proizvoda će pisati antiperspirant i dezodorans, ali ako nije jasno označeno, proverite sastojke. Antiperspirant će imati aktivni sastojak - aluminijum, dok dezodoransi obično ne sadrže aluminijum, ali imaju antibakterijska sredstva, poput alkohola ili sode bikarbone.

- Ako se odlučite da koristite oba proizvoda, ali odvojeno, trevalo bi prvo da nanosite i to n ačistu i suvu kožu, po mogućnosti noću, pre spavanja, što će dati antiperspirantu vremena da se aktivira preko noći, a za najbolje rezuiltate, dezodorans nanesite ujutru. - kaže Mian.

Dezodorans
foto: Profimedia

Kurir.rs/A.A/insider

Bonus video:

02:34

KLIMA U STANU: Mogući ozbiljni zdravstveni problemi ako PRETERATE sa hlađenjem!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja