AKO VOLITE IZAZOVE OVO SU BILJKE ZA VAS: Ukrasiće vaš dom, ali morate da se pomučite i POTRUDITE oko njih! (FOTO)
Foto: Profimedia

ulepšajte prostor

AKO VOLITE IZAZOVE OVO SU BILJKE ZA VAS: Ukrasiće vaš dom, ali morate da se pomučite i POTRUDITE oko njih! (FOTO)

Žena -

Biljke obogaćuju naš dom. Osvežavaju vazduh, unose prirodu i izgledaju veoma lepo i svaki kutak kuće mogu učiniti estetski prijemčivim.

Ali u zavisnosti od vašeg prostora i navika, držanje izbirljive biljke može biti zaista frustrirajuće. Ovo je pet biljaka koje su temperamentne i komplikovane za održavanje, a ako volite izazove ovo su prave biljke za vas, a možda već neke i imate.

petunija, cveće
foto: Profimedia

Lirasti fikus

Za uspeh sa svim vrstama fikusa, uključujući i lirasti fikus, potrebno je svetlo, dosta svetla. Sa bilo kojom vrstom promene, lišće im odmah svene. Lirasti fikus takođe voli vlagu i vlažno zemljište, ali ne previše zalivanja, pa se vi snađite kako da mu ugodite.

Lirasti fikus, cveće
foto: Profimedia

Sobna paprat

Kada mu opadne lišće, pravi se nered. Ove popularne viseće biljke vole vlagu, zbog čega su popularne leti, ali pate na suvom zimskom vazduhu. Osim ukoliko ne volite da vaš dom bude topao i vlažan - i ako imate mesto gde sobna paprat može dobiti čestu, ali indirektnu sunčevu svetlost - biće teško održavati je u životu.

cveće, paprat
foto: Profimedia

Spatifilum

Oni su omiljeni u zatvorenim komercijalnim prostorima, poput tržnih centara, zbog širokog lišća i atraktivnog cveća, ali ako niste fan zalivanja, ovo nije biljka za vas. Brzo će uvenuti, napiti se vodom i opet uvenuti i na kraju se samo neće oporaviti. Spatifilum ne voli da stoji pored prozora, gde je promaja, a takođe mogu biti osetljivi na hemikalije poput hlora u vašoj vodi, što može prouzrokovati promenu boje lišća, koji će postati smeđi.

cveće
foto: Profimedia

Kroton

Biljka koja se obično pojavljuje u radnjama u jesen, a sa tim narandžastim, žutim i crvenim venama u zelenom lišću izgledaju kao lepa dopuna jesenjem dekoru. Ali u stvarnosti, biljke kroton su osetljive na slabo svetlo i promaju, a takođe su i izbirljive u zalivanju. U tamnom uglu izgubiće blistavu boju - ali premeštanjem u nove uslove listovi mogu da opadnu.

cveće, Kroton
foto: Profimedia

Dracena

Dracene su popularne za enterijer jer su visoke, ali kompaktne. Potrebni su im pravi uslovi - blago vlažno zemljište i vlaga - ili će izgubiti lišće i dobiti smeđe vrhove na krajevima. Zmajevo drvo voli laganu hladovinu (direktna sunčeva svetlost može da sprži lišće) i povremeno prskanje vodom da bi ostalo vlažno, ali ne previše vlažno.

cveće
foto: Profimedia

(Kurir.rs/A.M.)

Bonus video:

02:22

IZGUBILA SAM NEŠTO ŠTO JE BILA MOJA MUZIKA I NAŠLA MIR OVDE: Bivša menadžerka Tošeta Proeskog pokrenula novi biznis na selu!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track