KUĆNI POSLOVI SU GLAVNI RAZLOG SVAĐA SVAKOG PARA, ALI ZAŠTO? Zamalo su se razveli zbog seckanja POVRĆA, a ovako je sve POČELO!
Foto: Profimedia

dobri saveti

KUĆNI POSLOVI SU GLAVNI RAZLOG SVAĐA SVAKOG PARA, ALI ZAŠTO? Zamalo su se razveli zbog seckanja POVRĆA, a ovako je sve POČELO!

Žena -

Fransis Paton je stručnjakinja za veze koja je u ovom članku na primeru jednog para jasno objasnila zašto se ljudi svađaju oko kućnih poslova i šta su pravi uzorci tih svađa.

Podela kućnih poslova je teška. Ako ste tipičan par koji se bori sa ovim problemom, jedno od vas se može osećati kao da radi više od partnera, dok drugi smatra da partner ulaže premalo truda piše Your Tango.

raskid, svađa, par
foto: Profimedia

Na primer, Sidni i Kloi su razgovarali oko podele kućnih poslova. Kloi obavlja većinu kućnih poslova i skuplja iz škole njihovu šestogodišnju ćerku Britani. Sidni vikendom obavlja poslove u dvorištu i oko kuće.

Ispada da Kloi obavlja više svakodnevnog posla u kući od Sidnija. Međutim, on ima duže radno vreme i radi stresniji posao. Do pre nekoliko meseci slagali su se da je podela posla kod kuće pravedna.

Kloi je zamolila Sidnija da joj pomogne da nasecka povrće za večeru. Umesto zajedničkog rada, posvađali su se - oko seckanja povrća. Sidni je bio besan što ga je Kloi pokušala "iskoristiti" na kraju iscrpljujućeg radnog dana, dok Kloi nije mogla da veruje da Sidni neće da odloži igranje igrice kako bi joj malo pomogao. Njihova savršena podela posla više nije funkcionisala.

Da bi razumeli zašto je njihova podela posla prestala da funkcioniše treba ući u srž problema i malo detaljnije pogledati što se dogodilo te večeri kad je nastupila svađa oko seckanja povrća.

čišćenje, kuhinja, poslovi
foto: Profimedia

Nije iznenađujuće što se njihovi argumenti zapravo nisu odnosili na kućne poslove ni na podelu poslova. Stvarni problem se nalazio ispod površine.

Kloi je bila pod stresom i frustrirana. Imala je loš dan na poslu, a Britni je bila loše volje i već je dugo kukala. Izmorena i uznemirena, Kloi je zaboravila da nasecka povrće, što je značilo da ni večera neće biti na vreme.

Prvo što je videla na Sidnijevom licu kad se vratio kući bio je njegov ljutit izraz lica. U grudima je osetila tu poznatu napetost. Opet je bio loše volje. Osećala se usamljeno. U tom trenutku više od svega je želela da oseti Sidnijevu podršku. Njegova pomoć bi joj mnogo značila jer bi joj smanjila teskobu koju je osećala.

- Daj naseckaj ovo povrće - rekla je.

gosti, kuhinja
foto: Profimedia

Sa druge strane, Sidni je bio na drugoj talasnoj dužini. Njegov dan je bio neobično stresan, čak i za njegovu vrstu posla. Bio je besan na svog šefa, iziritiran saradnicima i klijenti su ga iscrpeli. Hteo je samo da zaboravi taj dan i opusti se.

Sidnoju je očajnički trebao odmor i da napuniti baterije znajući da je Kloi dovoljno stalo do njega da ga u tom trenu ostavi na miru da se opusti.

Kad je Kloi rekla: "Daj naseckaj ovo povrće", Sidne je to ovako interpretirao: "Nije me briga koliko ti je danas bilo teško i koliko se mučiš da bi zaradio novac za ovu porodicu. Zagorčaću ti život ako mi ne pomogneš sa mojim delom posla u kući".

U ovom trenu oboje imaju osećaj da je podela kućnih posla nepravedna i da oni rade puno više od svog partnera.

Nikad se ne radi samo o "poslovima". Za Kloi poslovi znače ljubav. Obavlja svoje poslove po kući jer voli svoju porodicu.

Kad Sidni preuzme i napravi nešto što inače radi Kloi, ona oseća da je Sidni svestan koliko je pod stresom i da mu je dovoljno stalo da deo njenog tereta preuzme na sebe. Kad joj ne želi pomoći, Kloi se oseća usamljeno i nevoljeno.

Za njega kućni poslovi znače podršku. Obavlja svoje zadatke jer želi da izdržava porodicu. Kad se vrati kući u čistu kuhinju i na spremnu večeru oseća da ga Kloi podržava i ceni njegov trud. Kad se vrati kući i zatekne je kako se žali i zahteva da još više radi oseća se usamljeno i bez njene podrške.

Kad se oni svađaju, zvuči kao da se prepiru oko toga ko bi trebao obavljati kućne poslove. Ali doista, iza izrečenih reči, oboje se pitaju se je li onom drugom stalo do njih.

Zbog toga, podelu kućnih poslova oboje na kraju smatraju nepravednom.

kuhinja, merenje
foto: Shutterstock

U romantičnim vezama ne radi se o pravdi, već o ljubavi i brizi. Zamislite napete poslovne pregovore oko konferencijskog stola. Svaka strana zahteva svoju prednost, odbijajući popustiti sve dok se napokon ne postigne kompromis s kojim niko nije u potpunosti zadovoljan.

Nijedna strana nije srećna i sumnjičavo se gledaju kako bi se pobrinuli da druga održi svoj kraj dogovora.

Tako izgleda i vaša romantična veza? Niko neće učiniti nešto iz ljubavi za partnera za kog ima osećaj da gleda samo svoju korist. Umesto toga, ako se želite biti srećni u vezi, vaš stav o podeli poslova mora biti više usmeren na davanje i ljubav nego na pravednost.

Sidni i Kloi su naučili ovu lekciju. Odlučili su da se fokusiraju na pokazivanje ljubavi i podrške jedan drugome i pružanje pomoći kad je potrebna.

Još uvek su imali isti dogovor o podeli rada, ali uz neke promene.

kuhinja
foto: Profimedia

Ako uzmemo gore navedenu situaciju iz primera i uzmemo u obzir sve greške koje su napravili, kad bi se situacija ponovila u kojoj bi oni oboje bili svesni svojih i tuđih osećaja - do svađe ne bi došlo.

Sidni bi nakon posla ušao u kuhinju i poljubio i pozdravio Kloi dok ona priprema večeru.

Primetio bi da Britani plače i kuka za kuhinjskim stolom, pa bi se pozabavio njenim ponašanjem i pomogao joj u rešavanju matematičkog problema koji je trebalo da reši za domaći.

Rastresena Kloi zamolila bi Sidnija da joj pomogne sa povrćem, što bi on napravio brže od nje. Nakon toga bi seli i večerali u miru, jer je Kloi malo odahnula, ćerka rešila svoj problem, a Sidni, iako još uvek umoran, srećan što ima ugodnu i finu večeru.

Nakon večere, Kloi je predložila Sidniju da ode da igra svoju igricu. Sidni bi ponudu prihvatio srećan što ga toliko voli da ga "tera" da radi nešto u čemu uživa i opušta se. Kasnije te večeri osećao bi se odmornijim nego što je to bio dugo vremena.

Ovaj primer nije fer situacija, posebno za Sidnija. Kloi te večeri nije uzvratila uslugu. No, mnogo je spremnija omogućiti mu više vremena za njegove igrice i vreme opuštanja.

Rezultat je srećnija, mirnija porodica.

porodica, večera, deca, porodični odnosi
foto: Shutterstock

Podelite poslove, a zatim pokažite partneru da vam je stalo preuzimajući kad treba i deo partnerovog posla kako biste mu pružili vreme za odmor ili bilo šta drugo.

Jedan od razloga zašto je podela rada retko kad poštena je taj što potrebe za povezanošću i osećajem ljubavi ostaju nezadovoljene.

Čak i ako ste vas dvoje savršeno podelili kućne poslove, bićete nesrećni ako vam trenutno treba pomoć, ljubav ili podrška, a vaš partner je nije spreman pružiti.

Dakle, započnite dogovor o tome kako ćete podeliti posao. Neka to bude pošteno i napravite svoj deo. Ali, ponekad je potrebno uskočiti partneru i time pokazati ljubav i i volju pomoći. Ipak, u vezi ste "na duge staze", a briga za partnera je veliki deo emotivno uspešne veze. I da, ponekad ćete se osećati kao da dajete više od partnera, ali u vezi u kojoj se partneri vole, to se kad-tad izjednači.

Ovako ulažete u dugotrajnu, srećnu i mirnu vezu. To znači da je ponekad potrebno uskočiti bez računanja ko šta više radi.

Poljubac, par, ljubav, veza
foto: Profimedia

(Kurir.rs/A.M.)

Bonus video:

00:08

NOVOPEČENI RODITELJI U NOĆNOM PROVODU! Luna i Marko uhvaćeni u IZLASKU, Đoganijeva se FUL SKOCKALA i uživala za sve PARE! (VIDEO)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track