MALE TAJNE ZA LEPŠI IZGLED: 7 saveta kako najbolje NEGOVATI kosu i zaobići procvetale krajeve!
Foto: Profimedia

zablistajte

MALE TAJNE ZA LEPŠI IZGLED: 7 saveta kako najbolje NEGOVATI kosu i zaobići procvetale krajeve!

Žena -

Žene na reklamama uvek imaju gustu, bujnu kosu sa besprekornim frizurama, pa se mnoge žene pitaju kako im to uspe. Što god radile, nikad ne mogu da postignu isti sjaj i punoću.

U poređenju sa reklamom, vaša kosa uvek deluje opušteno, suvo, sa ispucalim vrhovima. Možda mislite da pre snimanja frizeri satima pripremaju njihovu kosu, ali to nije uvek slučaj. Healthiguide donosi male trikove i savete koji će vam pomoći da vaša kosa deluje predivno u svakom trenutku.

kosa, ruzmarin
foto: Profimedia

1. Manje pranja

Mišljenje stručnjaka je da kosu ne treba prati previše često. Za većinu ljudi pranje isušuje kosu koja time gubi prirodna ulja. Najbolje je prati je dva do tri puta nedeljno osim ako imate izrazito masnu kosu ili se često znojite. U tom slučaju perite je svaki drugi dan.

Ustanovite koji proizvodi su za vaš tip kose najbolji i ne menjajte ih često. Ne trebaju vam skupi šamponi, ali pokušajte da što više koriste prirodne proizvode koji sadrže manje aditiva.

2. Koristite regenerator

Regenerator omekšava i hidrira kosu. Možete ga koristiti umesto šampona ili u kombinaciji sa šamponom za suvo pranje.

Regenerator će pomoći da kosa zadrži vlagu, dati joj sjaj i pomoći će kod suvih ispucalih vrhova, posebno ako redovno negujete vrhove. Mnoge žene, naime, koriste regenerator jedanput nedeljno.

3. Skraćujte vrhove četiri puta godišnje

Mnoge žene sa predivnom dugom kosom kažu kako se retko šišaju, svega četiri puta godišnje. Smatra se kako učestalo šišanje usporava rast kose, pa čak i ako šišate samo ispucale vrhove.

punđa, kosa, frizura
foto: Profimedia

4. Što manje topline

Pegla za kosu, fen, ravnanje kose i slični aparati i zahvati koji se temelje na vrućem vazduhu štete vašoj kosi. Toplina je isušuje, može je spaliti i kosa će postati lomljiva.

- Ako već morate koristiti toplinu, uvek prije toga na kosu nanesite zaštitni sprej protiv topline, ali najbolje je kosu sušiti na vazduhu - savjetuje frizerka Iv Galminč.

5. Manje četkanja

Češljanje, posebno ako je kosa vlažna ili mokra, može prouzrokovato lomljene kose. Kosu lagano očešljajte kad je suva, a za popravljanje štete na vrhovima koristite kokosovo ili arganovo ulje. Takođe, stručnjaci ne preporučuju trljanje kose peškirom kako biste je osušili.

Umesto toga kosu valja lagano potapkati, a peškir služi jedino kako bi upio višak vode. Trljanje uzrokuje trenje, a to vodi do ispucalih vrhova. Umesto četki, mnoge žene sa prelepom kosom koriste samo svoje prste kako bi odvojile pramenove na delovima na kojima se kosa zapetljala.

6. Izbegavajte stezanje kose

Kosa koju ste gumicom čvrsto stegnuli u rep lakše se lomi, pa stoga radije birajte opuštenije frizure.

7. Pripazite na ishranu

Sve što jedete može se reflektovati na vaš izgled, a to uključuje i izgled kose. Preporuka stručnjaka je da jedete raznovrsnu hranu.

- Prehrana bogata cinkom, gvožđem, omega 4 masnim kiselinama i proteinima stimuliše rast kose - kaže dr Robert Dorin iz Njujorka.

kosa, nega kose
foto: Shutterstock

(Kurir.rs/A.M.)

Bonus video:

00:08

NOVOPEČENI RODITELJI U NOĆNOM PROVODU! Luna i Marko uhvaćeni u IZLASKU, Đoganijeva se FUL SKOCKALA i uživala za sve PARE! (VIDEO)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track