AVGANISTANKE PROTIV HIDŽABA: Društvene mreže preplavile fotke TRADICIONALNIH, ŠARENIH nošnji, svi oduševljeni! (FOTO)
Foto: Profimedia

bore se na sve načine

AVGANISTANKE PROTIV HIDŽABA: Društvene mreže preplavile fotke TRADICIONALNIH, ŠARENIH nošnji, svi oduševljeni! (FOTO)

Žena -

Avganistanke širom sveta protestvuju zbog novog zahteva Talibana koji se tiče hidžaba u školama. One svoje nezadovoljstvo izražavaju tako što objavljuju na društvenim mrežama fotografije u kojima su u šarenim i lepih haljinama.

Naime, ovih dana su Talibani doneli uredbu o segregaciji u učionicama, odnosno podelili su učenike po polu, a učenice, profesorke i ostale zaposlene žene moraju da nose hidžabe shodno šerijatskom zakonu prenosi CNN.

Avganistan, žene
foto: Profimedia

Fotografije studentkinja su preplavile medije jer su bile obučene u crno od glave do pete, potpuno prekrivene, a jedino što su se videle su bile talibanske zastavice kojima su mahale na univerzitetu u Kabulu kojim rukovode Talibani.

Ostale Avganistanke su na ovu fotografiju odgovrile tako što su postovale odnosno objavljivale fotografije gde su one obučene u šarene i lepe tradicionalne avganistanske haljine - kontrast crnim hidžabima koji su obavezni po dolasku Talibana.

- Nijedna žena se nije ovako oblačila u istoriji Avganistana. Ovo je veoma strano i nepoznato kulturi Avganistana. Ja sam objavila svoju fotografiju u tradicionalnoj haljini da bih informisala, edukovala i razvejala dezinformacije koje su talibanska propaganda - napisala je doktorka Bahar Jalali koja je i pokrenula akciju na Tviteru sa haljinama.

- Iz protesta za talibanski dres kod, pomnosno objavljujem ove fotografije tadicionalne avganistanske nošnje - piše jedna Avganistanka na Tviteru.

Ima ih još.

- Ovo je moja tradicionalna nošnja i to je moje pravo nasleđe -

- Ponosno nosimo našu tradicionalnu, šarenu i avganistansku odeću jarkih -

(Kurir.rs/A.M.)

Bonus video:

01:04

NAKON ŠTO JE ŠOKIRALA JAVNOST PORUKOM, VERICA PROGOVORILA O RAZVODU: Ovo je prava istina o njenom i Veljkovom odnosu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track