SAVRŠENE ĆUFTE U SOSU: Evo kako da napravite ručak koji će svako UZ SLAST pojesti! (VIDEO, RECEPT)
Foto: Printscreen/Youtube/kuhaj i peci

KUHINJA

SAVRŠENE ĆUFTE U SOSU: Evo kako da napravite ručak koji će svako UZ SLAST pojesti! (VIDEO, RECEPT)

Žena -

Uz ovaj recept je gotovo nemoguće ne napraviti savršene ćufte u sosu.

Sastojci:

  • 500 grama mlevenog mesa
  • 1 jaje
  • 1 glavica luka
  • 2 kašike prezle
  • 2 kašike brašna
  • 3 kašike paradajz pirea
  • 4 kašike ulja
  • 1 kašika peršuna
  • začini po želji: so, biber, vegeta.

Priprema:

Sitno naseckajte crni luk. U činiju stavite mleveno meso, dodajte jaje, crni luk, prezlu, malo bibera, vegete, soli, kašičicu aleve paprike i malo peršuna. Dobro pomešajte sve sastojke. Najbolje je da mešate rukama kako biste dobili homogenu smesu. Biće potrebno oko pet minuta mešanja.

Meso za ćufte je lepljivo i potrebno je da malo potopite ruke u vodu kako biste mogli oblikovati ćufte. Obratite pažnju na to da ćufte ne budu prevelilke, jer se onda sredina neće dobro ispržiti. Oblikujte rukama loptice, a ruke uvek ponovo namokrite vodom kada primetite kako je meso za ćufte počelo da se lepi za njih.

recept
foto: Printscreen/Youtube/kuhaj i peci

Još dok pravite ćufte stavite da se zagreva ulje u dubljem tiganju. Smanjite vatru i stavite ćufte da se prže. Prodrmajte tiganj i nasumično okrećite ćufte. Nije neophodno da svaku pojedinačno okrećete, sem ako ne primetite da je meso u njoj živo.

Znaćete da su ćufte dobro propržene kada se pojavi korica sa svih strana. Sada treba pripremiti sos za ćufte.

Sos možete pripremiti u tiganju u kome su ispržene ćufte, što znači da nećete prljati više sudova prilikom spremanja. Ćufte prebacite na jednu stranu, da na drugoj strani bude samo ulje. Tu ubacite brašno i mešajte ulje i brašno kao da pravite zapršku. Potom, dodajte alevu papriku i sve dobro pomešajte.

Sledeći korak kada se pravi najukusniji sos za ćufte jeste da pomešate dobijeni sos sa ćuftama. Ali tu nije kraj, tek treba da dodamo sastojke koje će ovaj sos učiniti ukusnim.

U smesu za sos za ćufte dodajte 3 kašike paradajz pirea. Možete kupiti paradajz pire u teglama, ili ga napraviti sami. Smatramo da će sa pireom sos biti ukusniji nego da dodate sok od paradajza iz tetrapaka. Sa sokom će sos biti manje kiseo i biće i ređi.

Nakon toga, stavite još malo svežeg peršuna, bibera, soli i drugih začina po želji. Smanjite vatru, čisto da se sos za ćufte još prokrčka. Preklopite tiganj poklopcem i ostavite tako oko 10 minuta. Ćufte su spremne!

Možete ih kombinovati sa skuvanim pirinčem, špagetama ili krompir pireom. Veoma lepo se slažu sa svakim od ovih priloga.

Kurir.rs/A.A.

Bonus video:

03:30

PEĆINA STARA PREKO 80 MILIONA GODINA U SRCU SRBIJE! Resavska pećina ima nešto što se retko viđa u SVETU!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track