AKO IMATE SOBNO CVEĆE I BILJKE: Ovo su 4 saveta uz koje će uvek biti lepe i ZDRAVE!
Foto: Profimedia

obratite pažnju

AKO IMATE SOBNO CVEĆE I BILJKE: Ovo su 4 saveta uz koje će uvek biti lepe i ZDRAVE!

Žena -

Sobne biljke donose pozitivnu atmosferu u vaš dom, za njih je malo teže brinuti.

Budući da sobne biljke ne dobijaju redovnu dozu sunčeve svetlosti i svežeg vazduha, obično ih je teško održavati, a ubrzo nakon što ste neku saksisju doneli kući vidite da se lišće pomalo suši i da biljka umire.

sobno cvece
foto: Profimedia

Ako imate sobne biljke u svom stanu, ali ne znate kako da brinete za njih, sledite ova 4 jednostavna saveta navedena u nastavku.

1. Sunčeva svetlost

Najvažnije što morate imati na umu tokom brige o sobnim biljkama je da dobijaju dovoljno svetla. Neke biljke preferiraju jako svetlo, a druge cvetaju na malo svetla. Postavite biljku prema količini svetla koja joj je potrebna.

Biljke koje vole zasenjena mesta na suncu će vrlo brzo izbledeti i uvenuti, a isto se događa i sa biljkama koje vole izloženost suncu, a stavljaju se u senku. Pre kupovine biljke, treba se informisati kakva mesta voli.

fuksija, cveće
foto: Profimedia

2. Redovno zalivajte biljke i cveće

Kako je svako cveće različita, a i puno toga zavisi je li na tamnom i hladnom mestu, ili blizu prozora gde greje sunce, ritam zalivanja ćete najbolje odrediti tako da prstima proverite kakva je zemlja. Dodajte vodu tek kad je zemlja malo presušila.

Koristite saksije koje imaju rupice na dnu i tanjirić kao podložak, kako bi višak vode mogao isteći. Tako ćete imati kontrolu nad time koliko vode biljci uopše treba.

Osim toga, nikako je ne smete previše zalivati. Kad biljke previše zalivamo, postanu umrtvljene, pomalo venu, a na nekad se na svetlo zelenim listovima mogu se pojaviti smeđe mrlje.

Pažljivo izvadite biljku iz saksije i pregledajte korenje. Ako izgledaju kašasto i počeli su menjati boju u smeđu ili crnu, to je znak da koren truli. Odrežite nezdravi deo korijena i posadite biljku ponovo, uz manje zalivanja, savetuje baštovanka.

cveće, Kroton
foto: Profimedia

3. Redovno pratite lišće biljaka

Očistite lišće vlažnim peškirom kako biste osigurali da vaše sobne biljke cvetaju.

Sve sobne biljke izgledaju bolje sa redovnim čišćenjem pa ih morate očistiti od prašine. Ona se skuplja na lišću, pa ih operite vodom sobne temperature ili ih pažljivo obrišite mekom četkom ako biljke imaju dlakavo lišće (koje može zadržati vlagu i podstaknuti bolesti).

Biljke sa glatkim lišćem krpom nežno obrišite od prašine koja se skuplja na lišću. Ne samo da poboljšava izgled vaše biljke, već će joj to zapravo pomoći da upije više svetla.

cveće
foto: Profimedia

4. Proveravajte stanje sobne biljke

Proveravajte zdravlje svojih sobnih biljaka redovnim pregledom stabljika i boje lišća. Takođe, svakako pregledajte tlo i njegovu teksturu kako biste potražili insekte. Nemojte oklevati i odmah uklonite i uništite bolesne sobne biljke ili zahvaćeno lišće ili stabljike kako biste sprečili dalje širenje bolesti.

Nekoliko uobičajenih bolesti sobnih biljaka na koje treba pripaziti su pepelnica (bele mrlje na lišću), gljivične mrlje (mogu biti žute, smeđe ili crne) i trulež korena (kašastog izgleda i tamno obojen) obično uzrokovan prekomernim zalivanjem.

cveće, devojka
foto: Profimedia

(Kurir.rs/A.M.)

Bonus video:

01:52

NEMAJU PRILIKU DA MI PRIĐU: Tijana briljira u ulozi Žaklinice, a na pitanje o svom ljubavnom životu dala je NEOČEKIVANI ODGOVOR

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track