PREDIVNE I VEOMA LAKE ZA ODRŽAVANJE: Ovih 8 biljaka će rasti i u najmračnijem ćošku vašeg doma
Foto: Profimedia

predivne biljke

PREDIVNE I VEOMA LAKE ZA ODRŽAVANJE: Ovih 8 biljaka će rasti i u najmračnijem ćošku vašeg doma

Žena -

Obožavate biljke, ali u stanu baš i nemate previše prirodnog svetla? Nema problema, ove biljke preživeće i u najmračnijim prostorijama.

zalivanje, biljke
foto: Shutterstock

Ako imate ograničen pristup dnevnom svetlu u zatvorenom prostoru ili želite urediti prostorije koje su vrlo često bez prozora, poput kupatila, tada će vam itekako dobro doći ovaj popis sobnih biljaka koje vole i lako uspevaju sa vrlo malo svetla. Naime ove biljke mogu izdržati i najmračnije ćoškove vašeg doma.

Sanseveria

Poznata kao i svekrvin jezik, prepoznatljiva je po visokom, tankom lišću i vrlo privlačnom izgledu. Različite sorte mogu biti visoke od svega 7 cm pa do 1,5 metara. Kad cvetaju, cvetovi nalikuju malim ljiljanima duž jedne stabljike i vrlo su mirisni. Ova sorta je otporna na sušu, što je čini idealnim odabirom za sve zaboravne ljubitelje biljaka. Osim toga, nalazi se pri samom vrhu NASA liste biljaka koje pročišćuju zrak.

ZZ biljka

Zamija, Zamioculcas zaiifolia ili popularnije ZZ biljka još je jedna tropska sobna biljka otporna na sušu i nedostatak svetlosti. Ova sorta dolazi s čvrstim zelenim lišćem koje doseže visinu od 30 cm do jednog metra. Veruje se kako zamija aktivira polja sreće i novca u domu, a njen jedinstven izgled upotpunjuje jedinstveno lišće koje izbija u svetlozelenoj nijansi, a zatim bledi i postiže gotovo crnu boju.

Spatifilum (Spathiphyllum)

Poznat po svojim prekrasnim velikim belim cvetovima nalik kalama, Spatifilum nazivaju još i mirnim ljiljanom i Mesečevim cvetom. Ova biljka voli vlagu pa treba pripaziti na redovno zalivanje, no jako dobro toleriše nedostatak svetlosti. Uz to, vrlo uspešno uklanja otrove iz vazduha kao što su formaldehid, benzen, alkohol, aceton i trikloretilen.

Zlatna puzavica

Ako tražite biljku koja uspeva pri slabom osvetljenju, sa zlatnom puzavicom ne možete pogrešiti. Poznat i kao đavolji bršljan, raste u obliku vinove loze, a može doseći dužinu i do pet metara. Boja lišća mu može varirati od tamnozelenog, crno-belog do raznobojnog belo-zelenog. Osim što je vrlo lagan za održavanje, zlatna puzavica lako se razmnožava – dovoljno je pelcere staviti u vodu.

Palma sreće

Naziva se još i sobnom palmom, a ova vrlo atraktivna biljka sporo raste pa je jedna od najprodavanijih sobnih biljaka. Osim što joj ne treba sunčeve svetlosti za rast, ova elegantna palma ne voli previše vode, štaviše voli lagano suvu zemlju. Stoga ne preterujte sa zalivanjem pa će ona lepo napredovati.

Aglaonema

Želite li tamni kut svoje sobe ukrasiti sa malo boje? Pokušajte sa ovom biljkom, poznatom po raznobojnom zelenom ili crveno-ružičastom lišću. Šarena biljka još je jedan koristan pročišćivač vazduha, može tolerisati vlažno do blago suvo tlo između zalivanja, a neke sorte mogu doseći visinu od 60 cm do jednog metra.

Damska palma

Raphis ili damska palma izuzetno je spororastuća palma s jedinstvenim tamnozelenim lišćem u obliku ruke. Može narasti i do pet metara visine, ali za to će joj trebati nekoliko godina. Ova palma dobro će tolerisati suvo tlo, a dobro će se snaći i s malo jakog, ali indirektnog svetla.

Zeleni ljiljan

Ako tražite viseću biljku, zeleni ljiljan ili, popularnije, biljka pauk odličan je izbor. Voli biti malo suva između zalivanja, a tolerisaće indirektno svetlo. Ako je želite razmnožavati, to možete učiniti uzimanjem jedne od biljaka "beba" i stavljanjem u posudu s vodom dok ne iznikne novi koren.

(Kurir.rs/A.M./Tportal)

Bonus video:

01:27

BJELOGRLIĆ JE NAPUNIO 58 GODINA, A OVAKO SLAVI ROĐENDAN: Pevao mu ACO PEJOVIĆ, a i jedna glumica na uvce VIDEO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track