13:32

TRUDNICE NA UDARU KORONE! Stav ginekologa Stefanovića jasan: Fajzer potpuno bezbedan, evo kada je IDEALAN PERIOD ZA VAKCINACIJU

direktor ginekološko-akušerske klinike

TRUDNICE NA UDARU KORONE! Stav ginekologa Stefanovića jasan: Fajzer potpuno bezbedan, evo kada je IDEALAN PERIOD ZA VAKCINACIJU

Žena -

Uznemirujuće vesti o teškim kliničkim slikama kod porodilja i trudnica zabrinjava sve više zabrinjava javnost.

Iako se u početku nije znalo kako će vakcina delovati na trudnice i plod sve je više istraživanja koje potvrđuju da nema bojazni iako se buduće mame vakcinišu i u prvom trimestru.

Direktor Ginekološko-akušerske klinike UKC Srbije profesor doktor Alekasandar Stefanović gost jutarnjeg programa Kurir televizije istakao je da su trudnice i trudnoća veoma rizičan faktor za koronu.

doktor Aleksandar Stefanović
foto: Kurir televizija

- Moram da kažem da mi iz struke više meseci unazad upozorovamo da su trudnice i trudnoća veoma rizičan faktor za korona virus, za jednu ozbiljnu kliničku sliku ako dođe do zaražavanja. Na početku se smatralo da trudnoća nema nikakav uticaj na ozbiljnost kliničke slike, a sada vidimo da je trudnoća jedno stanje koje pogoduje infekciji. Sada je veći procenat onih trudnica koje su na intezivnim negama - naglašava direktor Ginekološko-akušerske klinike.

Domaća i svetska stručna javnost jasna po pitanju stava o vakcinaciji trudnica

- Već više meseci unazad naša stručna javnost je veoma jasna po tom pitanju. U medijima se pojavljuje poslednjih dana neka zbrka i konfuzija, mi imamo specijalno telo koje odlučuje o vakcinaciji trudnica i pre više meseci izašli smo sa jasnim stavom da je vakcinacija trudnica preporučena. Savetuje se svim trudnicama da se vakcinišu. U početku je to bio period pre prvog trimestra i posle prvog tromesečja, međutim, sada je i svetska stručna javnost uzašla sa stavom da nema nikakve prepreke da vakcinacija bude čak i u prvom trimestru - kaže dr Stefanović i dodaje da su dosadašnje velike svetske studije istakle da ne postoji prepreka da se vakcinišu.

doktor Aleksandar Stefanović
foto: Kurir televizija

Ono što najviše muči trudnice je kada mogu da se vakcinišu i koju vakcinu treba da izaberu, a dr Stefanović kaže da je prva licencu dobila Fajzerova i Modernina vakcina.

- Prva je dobila saglasnost Fajzerova vakcina, i uopšte vakcine kao što su Fajzer i Moderna. Žena i kada se porodi može da primi sasvim normalno vakcinu. Do sada je bilo 150 trudnica bilo je zaraženo, oko 80 posto njih je bilo sa lakšom kliničkom slikom. Samo tri trudnice su bile sa težom, a na svu sreću svi su živi i zdravi otišli kućama. Tada nije primećeni zaražavanje dece, tj. prelazak korone sa majke na bebu - kaže doktor Stefanović, koji je izneo i razočaravajuće podatke:

doktor Aleksandar Stefanović
foto: Kurir televizija

- Tokom ove godine bilo je čak i manje porođaja nego prethodnih godina, nažalost taj trend pada nataliteta se nastavlja i čujem da će sada država nove mere da sprovede - kaže dr Stefanović.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

05:38

TO SU BUDALE! TREBA IM ODMAH ODUZETI LICENCU! Doktor Stojanović žestoko prozvao kolege antivaksere UDARAC PO DŽEPU NIJE DOVOLJAN

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track